Tre börshandlade Kanadafonder

Börshandlade fonder Torontobörsen är en av världens största marknadsplatser för råvarubaserade företag. Torontobörsen har också några av världens mest stabila utdelningsföretag. Det finns tre ETF:er som täcker marknaden.

Lägst avgift har Xtrackers MSCI Canada ESG Screened som kostar 0,15 procent per år. Xtrackers MSCI Canada är en indexfond med mål att återspegla resultatet för indexet MSCI CANADA Toronto Index.

Största innehavet är Enbridge med drygt 8 procent av fondvärdet. Enbridge sysslar i huvudsak med att transportera olja och gas via pipelines i Kanada och USA.

Enbridge äger till exempel Kanadas längsta pipeline för gasdistribution. bolaget grundades 1949 och har sitt huvudkontor i Calgary.

Enbridgeaktien ingår ofta i utdelningsportföljer. Direktavkastningen på nuvarande nivå är 7,8 procent. Hittills i år har aktien fallit 14 procent.

Näst största innehavet i fonden är anrika Royal Bank Of Canada. Royal Bank Of Canada är Kanadas största bank med ett marknadsvärde på 276 miljarder kanadensiska dollar.

Knappt 7 procent av fonden är investerad här. Hittills i år har aktien tappat 8 procent.

Även det tredje största innehavet är en bank i form av Toronto Dominion Bank. Toronto-Dominon Bank är Kanadas näst största bank och är den kanadensiska bank med störst exponering mot den amerikanska ekonomin.

Andra kanadensiska banker bland de tio mest ägda är: Bank of Montreal och Bank Of Nova Scotia.

Det som gör Bank of Nova Scotia extra intressant är att de har haft en obruten årlig utdelning sedan banken grundades 1832.

Man brukar också säga att det är den mest internationella och diversifierade av de fem stora kanadensiska bankerna.

fjärde plats hamnar e-handelsplattformen Shopify. Shopify står för 4 procent av fonden. Under 2023 har Shopifyaktien fått en rejäl revansch och stigit med inte mindre än 84 procent.

Högst upp på ägarlistan hamnar också järnvägsbolagen: Canadian Pacific Kansas City och Canadian National Railway.

plats tio hamnar otroligt framgångsrika it-konglomeratet Constellation Software som nu står för knappt 3 procent av fondvärdet.

UBS ETF (LU) MSCI Canada följer indexet MSCI Canada utan ESG screening. De största innehaven i fonden är ungefär desamma men med lite olika fördelning.

Här hamnar de båda bankerna Royal Bank Of Canada överst med 6,7 procent följt av Toronto Dominion Bank med 6,2 procent.

Den årliga avgiften är 0,33 procent.

Även BlackRock iShares MSCI Canada följer strikt MSCI Canada.

En viktig skillnad mellan de tre fonderna är att UBS ETF (LU) MSCI Canada delar ut pengar. I skrivande stund är den årliga direktavkastningen 2,6 procent. De andra fonderna återinvesterar utdelningarna löpande.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -