Aktierna som toppar Europaindex

Börs Stoxx Europe 600 är upp 3 procent i år. Av indexets 600 aktier är det 305 som ligger på plus i år. Vinnarna finns främst inom försvar, halvledare och bygg.

I topp på indexet hittar vi de två brittiska bolagen Rolls-Royce och Marks and Spencer. Aktierna är upp 150 respektive 98 procent sedan årsskiftet.

Flygmotortillverkaren Rolls-Royce gynnas främst av den kraftiga återhämtningen i den civila flygtrafiken efter pandemin. Rolls-Royce är världens största tillverkare av flygplansmotorer till den civila flygindustrin.

Rolls-Royce är också en stor producent av motorer till stridsflygplan. Dessa båda sektorer står för runt 70 procent av omsättningen.

Mat- och detaljhandelskedjan Marks and Spencer finns i Europa, Asien och Mellanöstern. Sammantaget har bolaget 1 487 butiker och 98 webbplatser globalt.

Överlägset störst är man dock i Storbritannien.

Tredje bästa aktien på indexet Stoxx Europe 600 i år är nederländska halvledarbolaget BE Semiconductor Industries som hittills i år stigit 96 procent.

BE Semiconductor Industries (Besi) säljer halvledarmonteringsutrustning för den globala halvledar- och elektronikindustrin.

Inom sina nischer har bolaget monopol, vilket talar för en fortsatt gynnsam position under kommande år.

Ett annat nederländskt halvledarbolag med på topplistan över årets bästa bolag är ASM International. Bolagets aktie har gått upp 82 procent i år.

AMS utvecklar produkter och tjänster för tillverkning av maskiner som används för att producera halvledare.

fjärde plats hamnar italienska försvarskoncernen Leonardo, vars aktie hittills i år har stigit med 84 procent. Bolaget har gynnats av konflikten i Ukraina och upprustningen av Europas arméer.

Leonardo tillverkar en mängd olika försvars- och säkerhetssystem, inklusive radar, flygplan, helikoptrar, övervaknings- och kommunikationssystem, sensorer och drönare.

Utöver den militära delen tillverkar Leonardo även med rymdteknik, civila flygplan och helikoptrar för olika ändamål, inklusive transport, räddningstjänst och medicinsk evakuering.

Italienska banken Unicredit kvalar in med en uppgång på 82 procent. Även Santanders polska filial Santander Bank Polska som är noterad på Warszawabörsen kvalar in med en uppgång under 2023 på 81 procent.

Tyska byggjätten HOCHTIEF är upp 79 procent i år. Starkt har det också gått för danska smyckesbolaget Pandora som fått se sin aktiekurs stiga med 77 procent.

Bästa svenska aktierna i indexet är H&M och Saab med uppgångar i år på 38 procent. Starkt har också Millicom gått med en uppgång på 32 procent och Elekta med 29 procent.

Stoxx Europe 600 Index består av 600 aktier fördelade mellan både stor- och småbolag på börserna i sjutton europeiska länder.

Storbritannien väger tyngst i indexet med 24,5 procent, följt av Frankrike 17,2 procent, Schweiz 15,2 procent, Tyskland 13,2 procent och Nederländerna 6,0 procent. Sverige står för 5 procent.

STOXX Europe 600 skapades 1998 och uppdateras fyra gånger per år.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Bolag Börs UTV i år %
Rolls-Royce Holdings plc LONDON 150%
Marks and Spencer Group plc LONDON 98%
BE Semiconductor Industries N.V. EURONEXT AMSTERDAM 95%
Leonardo SpA MILAN 84%
UniCredit S.p.A. MILAN 82%
ASM International N.V. EURONEXT AMSTERDAM 82%
Santander Bank Polska SA WARSAW 81%
HOCHTIEF Aktiengesellschaft XETRA 79%
Pandora A/S OMX NORDIC COPENHAGEN 77%
BPER Banca S.p.A. MILAN 73%
Centrica plc LONDON 57%
Ferrari NV MILAN 57%
Banco BPM SpA MILAN 54%
Nemetschek SE XETRA 54%
BANK POLSKA KASA OPIEKI SA WARSAW 53%
3i Group plc LONDON 51%
Novo Nordisk A/S Class B OMX NORDIC COPENHAGEN 49%
Gerresheimer AG XETRA 49%
SalMar ASA OSLO 48%
Technip Energies NV EURONEXT PARIS 48%
Rheinmetall AG XETRA 48%

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -