Börsen öppnar kring noll, Saab stiger

Börsen Stockholmsbörsen inledde avvaktande på måndagen. Nyhetsflödet har varit tunt, men efter stängning på fredagen meddelade Saab att bolaget fått en stororder från ett land i västvärlden.

Omkring klockan 9.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 i princip oförändrat vid 2.199. Aktier för 1,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var tyska DAX var ned 0,1 procent och Parisbörsens CAC40-index var upp 0,2 procent.

Saab meddelade i fredags att bolaget fått en order värd cirka 4,3 miljarder kronor, från vad som beskrivs som ett land i västvärlden. Ordern avser "ett antal" försvarssystem och materiel från affärsområdet Dynamics och Surveillance med leveranser planerade till 2025-2027. Aktien steg 2,6 procent.

Teckningskursen i den riktade nyemission som fastighetsbolaget Emilshus genomfört sattes till 27 kronor per aktie genom ett accelererat bookbuilding-förfarande. Teckningskursen motsvarar en rabatt om 3,9 procent jämfört med stängningskursen i fredags, vilket också motsvarade aktiens nedgång på måndagen.

Fastator tappade 9 procent i den inledande handeln. Aftonbladet har under morgonen rapporterat att vd Joachim Kuylenstierna i en ny bok anklagas för att 2009 ha diskuterat metoder för penningtvätt. Själv tar han avstånd från anklagelserna.

Nordea Markets höjer sin rekommendation för Atlas Copco till köp från behåll. Riktkursen är 180 kronor. Aktien var upp 0,2 procent.

Munters tappade 3,9 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation för klimatkontrollbolaget till behåll från köp.

Dagens industri har rekommenderat köp av belysningsbolaget Fagerhult Group under vinjetten "veckans aktie". Bolaget är en bortglömd hållbarhetsvinnare som rider på en rad starka trender, enligt tidningen. Aktien var upp 4,3 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av aktier i konsultmäklaren Ework och i Mentice, som är en leverantör av simuleringsteknik för kirurger. Ework och Mentice var upp 2,3 respektive 20 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -