Optioner kan skydda din portfölj - här är en gratis optionskurs för dig

ANNONS Vill du kunna skydda dig mot nedgångar på börsen och få verktyg som gör att du kan dra nytta av olika marknadslägen? I så fall kan optioner vara ett kraftfullt verktyg för dig.

– Optioner öppnar hela verktygslådan på börsen för alla, säger Tomas Bernholm som är utbildningsansvarig på Nasdaq.

Läs mer om kursinnehållet här

Optioner gör att du kan tjäna pengar på börsen både när den går upp och när den går ner, men även när börsen handlas oförändrat eller till och med när den är stängd. Fyra grundpositioner ger dig möjlighet att höja din avkastning och skapa exakt den position du önskar.

– De investerare som köper skydd mot nedgång har en bättre portföljutveckling över tid än de som har fått se sina aktier falla i värde. Men även motsatt; man kan positionera sig så att man inte går miste om en uppgång.

Ytterligare en intressant egenskap med optioner som inte många känner till är att den avspeglar risken i marknaden.

Volatiliteten visar hur marknaden ser på risk

Tomas Bernholm vill slå ett slag för den implicita volatiliteten, som visar hur marknaden sätter risken i aktien eller indexet den närmaste tiden.

– Det visar vad som händer innanför pannbenet hos investerarna, vad man kollektivt tror om aktien eller marknaden.

Mer specifikt är det det hur optionskontrakten värderas som visar vad marknaden tror om rörelserna framöver.

– En implicit volatilitet på omkring 20 procent för storbolagsindexet OMXS30, kan tydas som en normal risknivå medan en nivå över 30 indikerar en starkare oro på börsen.

Vad är viktigast att tänka på som nybörjare när man handlar med optioner?

– Viktigast är att utbilda sig. Optioner är inte så svårt som det först kan verka. Med grundläggande kunskap så minskar risken för misstag. Då kan man lägga tid på att förädla sin handel istället, säger Tomas Bernholm och fortsätter:

– Det är viktigt att man har en god plan och att man har en riskkontroll i sin handel. Det är ännu viktigare när man har med optioner att göra, då de har en begränsad löptid.

När man handlar en option kan man antingen handla den aktivt eller ha kvar den löptiden ut. Vanligast är att man köper ett kontrakt och behåller det en tid. När man har köpt en option kan man enbart förlora det man har betalat för optionen.

Kurs för både nybörjare och professionella investerare

I samarbete med Nasdaq har derivatexperten Carl Björkegren från Enspiri Academy utvecklat kursen “Optionshandel på börsen” som vänder sig både till nybörjare och professionella investerare.

– Tillsammans vill vi kunna erbjuda den bästa utbildningen inom optionshandel på alla nivåer. Det finns mycket kunskap att ta med därifrån, och du kan själv välja den nivå som passar just dig, säger Carl Björkegren.

Kursen är helt onlinebaserad och uppbyggd i olika moduler som du kan ta dig an i egen takt. Kursen består bland annat av pedagogiska videolektioner men även podcast- och kringmaterial. Efter att ha klarat slutprovet får man ett diplom, signerat av börschefen.

Anmäl dig kostnadsfritt till kursen här

Utöver denna kurs har Nasdaq nyligen lanserat en ny hemsida om optioner med mycket matnyttig information samlad på ett ställe.

Upptäck Nasdaq optionshemsida på svenska

Är du en investerare som redan har lång erfarenhet av optioner?

Utforska i så fall Nasdaqs mer avancerade kurser här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -