Teknikfeber bland fondspararna

Fonder Stockholmsbörsen fick en negativ start på börsåret med en nedgång på 2 procent. Trots en något slagig börsmånad syns en optimism bland fondspararna som fortsätter att nettoköpa fonder. Den genomgående trenden för månadens köp är teknik, det visar siffror från Avanza.

Teknikfonder är såväl en egen kategori som en bransch som dominerar i global- och nordamerikafonder.

”På säljsidan hittar vi bland annat fastighetsfonder som hörde till förra månadens köptopp”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Felicia Schön

I januari är fondsparandet som störst i globalfonder, Sverigefonder och teknikfonder. Även Nordamerikafonder tar plats på listan över mest köpta fondkategorier.

”Fjolårets avslutande rus gav hicka under årets första börsmånad. Mest troligt är det en följd av en initial överreaktion från marknaden efter positiva signaler om snabba räntesänkningar framöver", säger Felica Schön.

Sättningen i januari tolkas som en naturlig följd av den snabba uppgången och sundhet i marknaden. Fondspararna drar inte ned på köptempot utan snarare tvärtom, det har lagts i en extra växel. Även denna månad är det globalfonder som lockar flest fondkronor.

”Det gläder mig då det är ett klokt val för de flesta långsiktiga sparare”, säger Felicia Schön.

Nytt för månaden är att teknikbranschen seglar upp i fondtoppen. Teknikfonder hade generellt ett mycket bra 2023, främst till följd av AI-boomen. Fondspararna väljer sannolikt teknik i hög utsträckning av flera anledningar. Dels för att fjolåret var starkt och att vi tenderar att investera i sektorer där en viss uppgång redan skett, dels för att det finns en fortsatt stark tro på en gynnsam utveckling även under kommande år.

”Därtill tror jag det är många som ser hopp i mindre techbolag som kan gynnas av räntesänkningar”, fortsätter Felicia Schön.

I december säljs gröna energifonder, hedgefonder och fastighetsfonder. Precis som förra månaden är det få fondkategorier som nettosäljs eftersom köpen dominerar.

”Föga förvånande är dock en av fondkategorierna på säljlistan fjolårets stora vinnare – fastighetsfonderna. Den starka uppgången på över 40 procent i slutet av året gör vinsthemtagningar, eller rebalansering till andra alternativ, helt naturliga. Inte minst då året inleddes med en avmattning i utvecklingen, efter viss skepticism kring förhoppningar om snabba räntesänkningar”, säger Felicia Schön.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -