Månadens utvalda fonder i februari

Fonder Året har börjat med en teknikfest utan dess like, vilket resulterat i att globalindex stigit med 6 procent. Vi väljer att ta farväl av en toppresterande trotjänare som får två ersättare.

Trots att den svenska börsen en månad in i nya året är på minus har de flesta av Placeras utvalda fonder i januari avkastat positivt. Undantagen är SEB Sverige Småbolag Chans Risk och Carnegie Fastighetsfond Norden.

De gick båda som raketer i slutet av förra året och är ned kring 2 procent senaste månaden. Det är bättre respektive i linje med respektive fonds jämförelseindex. Platzer inledde rapportsäsongen för fastighetsbolagen med oväntat starka siffror och trots den starka uppgången i slutet av förra året laggar sektorn börsen det senaste året. Vi tror fortsatt på sjunkande räntor, och när det kommer till småbolag, ett minskande värderingsgap gentemot stora bolag, och låter dem vara kvar.

Våra andra fonder med Sverigeexponering, Prior Nilsson Sverige Aktiv och Spiltan Aktiefond Investmentbolag, har klarat sig något bättre än OMXS30 som sjunkit dryga 1 procent i år. De får också fortsatt förtroende.

Bäst bland månadens fonder i januari har det gått för Swedbank Robur Globalfond som utklassat andra globalfonder och varit med i Placeras utvalda fonder sedan augusti. Nu slutar den hyllade förvaltaren Kristofer Barrett och då väljer även vi att tacka för oss.

Vi väljer i stället att ta ner risken något och plockar in Swedbank Robur Global High Dividend.

Techbolagen har rusat och den uppgången kan visserligen fortsätta, men högst sannolikt inte i samma takt. Räntorna är på väg ner. Det kommer att gynna mer stabila utdelningsfokuserade bolag.

Robur Global High Dividend är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar globalt i bolag där den genomsnittliga utdelningsnivån är högre än jämförelseindexet.

Bolag med hög direktavkastning har oftast en mer mogen affärsmodell, vilket även betyder en lägre riskprofil. De tre största innehaven finns i Microsoft, Nordea Bank och i logistikfastighetsjätten Prologis.

Robur Global High Dividend förvaltas sedan 2018 av Fredrik Mattsson. Under den tiden har fonden avkastat 112 procent, vilket är väldigt bra för en fond som investerar i högutdelande bolag.

Fredrik Mattsson

Den årliga avgiften uppgår till 1,08 procent. Fonden passar för den som vill ha en något mindre konjunkturkänslig placering.

Med tanke på den starka uppgången i globalindex under det senaste året så tror vi att stockpicking sannolikt kommer att löna sig bättre framöver.

Då faller valet på Coeli Global Select som är en aktivt förvaltad aktiefond med global inriktning. Fonden drivs av välmeriterade förvaltarna Andreas Brock och Henrik Milton.

Henrik Milton och Andreas Brock

Fondens målsättning är att skapa en hög avkastning till en relativt låg risk. Strategin fokuserar på att hitta runt 30 bolag av hög kvalitet med goda framtidsutsikter och en attraktiv värdering.

De tre största innehaven i fonden i dag är S&P Global, Mastercard och Martin Marietta Materials.

Över tid har förvaltarna bevisat sin utmärkta förmåga att leverera god avkastning till andelsägarna. På fem år uppgår avkastningen till 112 procent till en förvaltningsavgift på 1,4 procent per år.

Förra månaden tog vi in två nya fonder. En av dem var DNB Teknologi S. Den har ökat med 7 procent, mycket tack vare teknikjättarna i USA, och trots ett stort innehav i rapporterande Ericsson, vars rapport inte lyckades glädja marknaden.

Storebrand Global Solutions är svagt upp i år. De stora innehaven i cybersäkerhetsbolag har stigit kraftigt under januari.

De enda två fonderna som inte steg i december, Skandia Japan Exponering och Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets, fick en rejäl skjuts i januari och steg nära 8 respektive 4 procent. Även de får vara kvar. Här kan du lyssna på en podd med Roburförvaltaren Jens Barnevik.

För den som vill minska risken i portföljen tycker vi fortsatt att företagsobligationsfonden IKC Avkastningsfond är ett bra alternativ. Den har stigit 2,7 procent senaste tre månaderna. Case Högräntefond har gått ännu bättre – 4,3 procent – vilket förstås är riktigt bra. Fonden har generellt låg duration men Placera gillar att förvaltarna Andreas Rask och Tom Andersson lagt till lite ränterisk på senare tid.

AMF Balansfond har bjudit på en förväntad aktieårsavkastning senaste året och är fortsatt vårt val när det kommer till blandfonder. Även AMF Företagsobligationsfond, Storebrand Europa A och UBS EF Mid Caps USA får vara kvar i februari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 435,24 -
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P Köp 35 190,53 -
Storebrand Europa A SEK Köp 219,76 -
IKC Avkastningsfond Köp 137,92 -
Case Högräntefond A Köp 179,31 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 713,29 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 335,23 -
Carnegie Fastighetsfond Norden A Köp 507,88 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 583,16 -
Skandia Japan Exponering Köp 301,36 -
DNB Teknologi S Köp 145,04 -
AMF Balansfond Köp 384,14 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 106,92 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 160,86 -
Swedbank Robur Global High Dividend A Köp 932,85 -
BMC Global Select R SEK Köp 345,98 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -