Makroveckan: RB-protokoll och bopriser

Makroveckan Trots att den amerikanska centralbanken flaggade tydligt för att några snabba räntesänkningar inte är aktuella steg den amerikanska börsen i veckan som gick. Tacka framför allt några tech-jättar för detta. Riksbankens lite otydliga räntebesked var lite åt det motsatta hållet.

Det var tämligen lugnt på de flesta av världens börser under veckan som gick. I alla fall tills de stora tech-jättarna i USA började rapporter. Fredagens uppgång för Meta var, i dollar räknat, den störta dagsuppgången för en amerikanska aktie någonsin. Det bidrog till att S&P500 steg med 1,4 procent under veckan som gick.

I Europa var det lugnare och den svenska börsuppgången stannade vid 0,4 procent och Stoxx600 gick sidledes.

Förra veckan stora begivenheter var förstås räntebeskeden från Federal Reserve och Riksbanken.

Den amerikanska centralbanken flaggade tydligt för att det inte skulle bli aktuellt med någon räntesänkning i närtid. Vilket Fed-chefen Powell dessutom bekräftat i lite olika sammanhang sedan dess. Dessutom var fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror överraskande starka, vilket också bidragit till att sänka förväntningarna på hur snabbt, och hur mycket, Federal Reserve kan tänkas sänka räntorna under 2024.

Riksbanken överraskade i sin tur med att, inte bara flagga för att räntorna kan sänkas i år, utan också med att försiktigt indikera att räntesänkningen kan komma redan under första halvåret. Därför är några av veckans stora begivenheter det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar på onsdag, tisdagens utfrågning av riksbankschefen och det tal som vice riksbankschef Per Jansson håller på torsdag. Vi, och säkert också Riksbanken, noterar att den svenska kronan inte tog särskilt mycket stryk efter förra veckan besked.

Det blir också högintressant att se hur de svenska bostadspriserna utvecklats under inledningen av 2024. Inte minst mot bakgrund av stigande hushållshumör och ”löften” om kommande räntesänkningar. Mäklarstatistik kommer med färska siffror på torsdag.  

Annars är det faktiskt ganska tunt på makroagendan under veckan som kommer.

Höjdpunkterna är räntebesked från Australien samt kinesiska inflation och norska inflationssiffror. De senare lär peka i olika riktning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -