Köpläge i den belgiska kak-pärlan?

Aktieanalys Kakföretaget Lotus Bakeries, som bland annat äger Annas Pepparkakor, är lite av en dold pärla på den belgiska aktiemarknaden. Bolaget har historiskt gått riktigt starkt på börsen.

Lotus Bakeries grundades 1932 i samband med att Jan Boone Sr. skapade en karamelliserad kaka av helt naturliga ingredienser. Han döpte kakan till Lotus, detta efter blomman som symboliserar renhet. Lotuskexet introducerades senare till livsmedelsbranschen och blev känt för att passa perfekt till en kopp kaffe. 

År 1974 gick Lotus ihop med Corona som ägdes av familjen Stevens. I samband med detta utökades produktsortimentet till andra kakor och bakverk.

Lotus, som idag har ett börsvärde på 7 miljarder euro, gjorde debut på Brysselbörsen 1988. Familjerna Boone och Stevens är än idag storägare i Lotus och tillsammans äger de över 50 procent av aktierna. Ett flertal av familjemedlemmarna sitter i både styrelsen och ledningsgruppen. Exempelvis är ättlingen Jan Boone vd.

Kursgraf fem år

Under den senaste femårsperioden har Lotus-koncernens försäljningen haft en genomsnittlig årlig tillväxttakt på nästan 15 procent medan motsvarande siffra på vinst per aktie uppgick till 14 procent.  

Lotus har under sin historia varit aktiva på förvärvsfronten där man köpt upp ett flertal bolag. Idag är verksamheten indelad i de tre affärsområdena Lotus Biscoff, Lotus Natural Foods och Lotus Local Heroes.

Det största segmentet är kakvarumärket Lotus Biscoff som står för nästan 55 procent av försäljningen. Här ingår bolagets mest kända kaka som du sannolikt flera gånger fått serverat tillsammans med en kopp kaffe på stan.

Märket säljs idag i mer än 70 länder. Förutom de berömda kaffekakorna säljs dessa kakor i andra format, bland annat som smörgåsar och glass där man exempelvis har ett samarbete med Häagen-Dazs. Under det senaste decenniet har segmentet haft en genomsnittlig försäljningstillväxt på 16 procent.

Något som ledningen diskuterat i flera år är att på lång sikt göra Lotus Biscoff till det tredje största kakvarumärket i världen. Det vill säga att hamna bakom Oreo och Chips Ahoy. Idag ligger Lotus Biscoff på femte plats. Bara för ett år sedan låg Lotus Biscoff på sjätte plats och för två år sedan på sjunde plats. 

I Natural Foods, som står för 24 procent av omsättningen, ingår mer hälsoinriktade varumärken. Bland varumärkerna finns exempelvis Nakd, Trek och brittiska Peter's Yard. Natural Foods anses vara det segment som gynnas av en ökad hälsomedvetenhet. Sedan 2015 har den genomsnittliga årliga tillväxttakten legat på 17 procent.

Segmentet Local Heroes består av varumärken som är mycket populära i sina respektive regioner. Bland varumärkena finns Dinosaurier, Peijnenburg, Snelle Jelle och svenska Annas (pepparkakor). 2022 köpte Annas även upp svenska Kung Oscars pepparkakor.  Local Heroes är den kategori som vuxit minst under åren men levererar däremot starka kassaflöden.

Den största geografiska marknaden för Lotus-koncernen är Storbritannien som står för nästan 25 procent av försäljningen. Därefter kommer USA med en andel på 20 procent av omsättningen. Frankrike, Belgien och Nederländerna står för ungefär 10 procent vardera. Cirka 1 procent kommer från Sverige. I Sverige har man en fabrik i Tyresö. 

Under 2023 ökade Lotus försäljning med över 20 procent och passerade 1 miljard euro för första gången. Det fria kassaflödet landade på 190 miljoner euro vilket motsvarar en tillväxt på över 25 procent. 

Bolaget har som ambition att växa främst organiskt genom att ta marknadsandelar och internationalisera verksamheten. En viss del av tillväxten kommer vara hänförlig till förvärv. 

Lotus har en fin utdelningshistorik, bra avkastning på kapitalet och fin kassakonvertering. Balansräkningen är dessutom i bra skick. Vi på Placera uppfattar bolaget som väldigt långsiktiga i sin kommunikation där det inte handlar om att maximera vinsten de kommande kvartalen utan snarare skapa aktieägarvärde de kommande decennierna. 

Lotus  2024e 2025e 2026e
Oms till,% 10 9 10
Ebit marg,% 16 16,5 16,7
Ev/ebit 37 34 30
P/e 48 43 38

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Lotus-aktien till ev/ebit 37 och p/e 48. Under 2025 förväntas multiplarna falla till 34 respektive 43. Ett bolag som till viss del påminner om Lotis är amerikanska Mondelez. Mondelez har ett p/e-tal på 20. Vi på Placera anser att Lotus är värd sin premievärdering på grund av kvaliteten i bolaget. Däremot är värderingen för saftig för vår smak. 

Placera anser att Lotus är ett riktigt fint bolag som är värt att hålla koll på. Om aktiens värdering skulle komma ner sätter vi fingret på köpknappen. Tills dess avvaktar vi.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lotus Bakeries NV Neutral 8 530,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -