Placeras utvalda fonder i april

Fonder Börserna har fortsatt stiga under mars. Globala index är upp 6 procent och Stockholmsbörsen 4,5 procent. Placera väljer att ta in två nykomlingar till månadens utvalda fonder.

När börsrekorden slås ett efter ett annat och man i vissa fonder får närapå en förväntad årsavkastning på en månad är det lätt att få lite svindelkänningar.

De senaste månaderna har vi successivt ändrat månadens utvalda fonder till att vara mer exponerade mot små och medelstora bolag och sektorer som haft lite lägre värderingar.

I samma andra väljer vi att ta in två nya fonder på listan. Den ena innebär att vi väljer att öka exponeringen mot hälsovårdssektorn. Det är en sektor som spås betydande och stabil tillväxt under många år framöver.

Här väljer vi att ta in Handelsbanken Hälsovård Tema som är en fond med fem stjärnor hos Morningstar. Under de senaste fem åren är fonden upp 94 procent.

De största innehaven i fonden är Eli Lilly, Novo Nordisk, United Health Group, Merck & Co, Thermo Fisher Scientific och Astra Zeneca. Samtliga bolag är stabila bjässar inom sina respektive nischer.

Eli Lilly och Novo Nordisk är ledande inom diabetes och viktmediciner. United Health Group är störst i USA på hälso- och sjukvårdsförsäkringar.

Merck & Co är ett biofarmaceutiskt företag som tar fram läkemedel mot cancer och infektionssjukdomar. Thermo Fisher Scientific producerar vetenskapliga instrument och förbrukningsvaror för laboratorier och Astra Zeneca är ett biofarmaceutiskt företag med brett fokus.

Fonden förvaltas av Christopher Sundman och har en årsavgift på 1,54 procent.

Christopher Sundman

När det gäller exponering mot mindre amerikanska bolag väljer vi denna månad att ta in Didner & Gerge US Small and Microcap som förvaltas av duon Linn Hansson och Jessica Eskilsson Frank.

Fonden investerar i amerikanska småbolag. Förvaltarna har gjort detta under flera år med stor framgång. Under de senaste fem åren är fonden upp knappt 100 procent.

Man ska då också ha i åtanke att amerikanska småbolag under denna period haft det relativt sett tufft jämfört med storbolagen. Det visar förvaltarnas skicklighet.

Linn Hansson och Jessica Eskilsson Franks filosofi är att investera i lönsamma småbolag med både starka kassaflöden och balansräkningar.

Linn Hansson och Jessica Eskilsson Frank

De största innehaven i fonden idag är materialdistributören och tillverkaren av vatten-, avlopps- och brandskyddsmaterial Core & Main, skumplasttillverkaren UFP Technologies, elproduktsbolaget Nvent Electric och VVS-bolaget Comfort Systems.

Didner & Gerge US Small and Microcap har en årsavgift på 1,63 procent.  

Därmed åker UBS (Lux) EF Mid Caps ut. Den har varit med på listan sedan sommaren 2023 och har stigit 13 procent under den perioden.

Börsoptimismen märks i listan över Placeras utvalda fonder i mars, där alla siffror lyser grönt. De två Storebrandfonderna Global Solutions och Europa har stigit 6,X respektive 5 procent senaste månaden. Coeli Global Select är också upp nära 6 procent.

 

Även Sverigefonderna på listan har gått bra. Prior Nilsson Sverige Aktiv och SEB Sverigefond Småbolag har stigit kring 7 procent. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är upp över 5 procent.

Spiltan Globala Investmentbolag är upp 4 procent och vår exponering mot tillväxtmarknader, Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets, steg 2,5 procent i mars. Swedbank Robur Global High Dividend är även den på plus, över 4 procent.

Upp lika mycket är Skandia Japan Exponering och DNB Teknologi har även den stigit kring 6 procent.

När det kommer till lite mer defensiva fonder valde vi att ta in Carnegie Strategifond på listan igen i mars. Den investerar i stabila aktier och högavkastande obligationer och steg 3,X procent förra månaden. AMF Balansfond steg över 4 procent.

I kategorin räntefonder valde vi att ta in två olika räntefonder på listan i höstas. Den ena har mer ett europeiskt fokus, med ett färre antal emittenter, och den andra ett stort antal emittenter och Sverigefokus. Den förra, Case Högräntefond får vara kvar på listan, medan vi tackar IKC Avkastningsfond för denna gång.

Fonden, som varit med på listan sedan 2018 och därmed längst av alla, har krisande Intrum som tredje största emittent i portföljen, vilket visat sig på denna månads avkastning som är kring noll.

Under den senaste femårsperioden har fonden i snitt gett en årsavkastning över 3 procent och därmed gått rejält bättre än index, men fonden sticker, tillsammans med Spiltans räntefonder, ut med att ha mer Intrumexponering än andra och vi hade gärna sett en mer snabbfotad hantering. En halv procents hack i kurvan är trots allt ganska mycket när det kommer till räntor.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 473,92 -
Storebrand Europa A SEK Köp 235,89 -
Case Högräntefond A Köp 181,29 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 784,43 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 797,37 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 643,20 -
Skandia Japan Exponering Köp 331,47 -
DNB Teknologi S Köp 153,12 -
AMF Balansfond Köp 408,08 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 107,89 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 172,48 -
Swedbank Robur Global High Dividend A Köp 989,89 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 269,33 -
BMC Global Select R SEK Köp 375,78 -
Carnegie Strategifond A Köp 2 160,83 -
Didner & Gerge US Small and Microcap Köp 290,79 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 471,58 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -