Konsumentbolagen inför rapporterna

Börs Flera konsumentbolag har gått starkt på börsen – men högre aktiekurser innebär också högre priser på framtida vinster. Inför rapporterna har Placera gått igenom värderingen för 14 konsumentbolag.

I flera år har börsens konsumentnära bolag haft utmaningar. Blickar vi ett år tillbaka var den spridda skräcken kring konsumentens svaghet ett ypperligt köptillfälle.

Kursutveckling ink. utdelning. Källa: Infront/Placera, 2024-04-11

Den aktie som utvecklats överlägset bäst är Revolution Race. På ett år har börsvärdet mer än dubblerats och bolagets lyckade satsningar utanför Norden har gett effekt på resultatet. Estimaten har följt aktiens riktning, vilket innebär att värderingen fortfarande ligger på rimliga nivåer.

Källa: Infront, 2024-04-11

Rugvista och New Wave har också utvecklats bra på ett år. I början på 2023 hade Rugvista och New Wave nyligen släppt kvartalsrapporter som visade på negativ organisk tillväxt. Samtidigt hade investerarkollektivet en allmän oro kring konsumentens styrka. Gemensamt för bolagen är hur merparten av försäljningen sker till konsumenter utanför Norden. Detsamma gäller även för Revolution Race.

Senast idag sänkte Nordea sin rekommendation för New Wave-aktien, från köp till behåll. Det motiverades bland annat av aktiens starka utveckling samtidigt som Nordeas analytiker justerade ner New Waves försäljningsprognoser ett par procent.

Essity-aktien har utvecklats svagt sedan avknoppningen från skogsbolaget SCA. Vid separationen skulle utländska investerare prompt sälja SCA och köpa Essity, ett beslut de kanske får ångra idag.

Bolaget värderas nu på historiskt låga vinstmultiplar. Sedan 2017 har vinstökningen nästan varit obefintlig. Trist för investerare som jagar vinsttillväxt, bekvämt för investerare som i stället söker stabilitet i intjäningen.

Källa: Bolaget

Essity, med sin försäljning av allt från blöjor till servetter, är en typisk ocyklisk verksamhet, vars aktie rimligtvis bör köpas när vinstmultiplarna är på historiskt låga nivåer.

Beräknat från 2017 har aktien i snitt värderats till 17 gånger kommande årets förväntade vinst. Som lägst har aktien handlats till strax över 12 gånger kommande årsvinsten och som högst 20 gånger. Idag värderas Essity till 13 gånger nästa årsvinst.

Om ett par veckor släpper bolagen de finansiella siffrorna för årets första kvartal och i flera fall krävs nu vinster över förväntan för fortsatta uppgångar på börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -