Måttlig börsuppgång, Volvo stiger

Börsen Hökaktiga uttalanden från amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell under tisdagskvällen spred ny förstämning bland börsinvesterare, men i Stockholm klättrade index försiktigt uppåt i onsdagsmorgonens öppning. Volvo var morgonens rapporttungviktare.

Efter en timmes handel steg Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 med 0,3 procent till nivån 2.500, med aktier för 2,7 miljarder kronor omsatta.

Lastbilstillverkaren Volvo redovisade bättre omsättning och resultat än väntat för första kvartalet. Omsättningen var precis över estimat och det justerade rörelseresultatet kom in 7 procent bättre. Orderingången var det enda som stack ut i negativ riktning, där utfallet var 3 procent svagare än väntat.

Prognoser för lastbilsmarknaden i Brasilien höjdes något medan den för Indien sänktes. Både prognosen för Europa och USA upprepades.

Efterfrågan på många av lastbilskoncernen Volvos marknader fortsatte att normaliseras på goda nivåer under det första kvartalet, skriver vd Martin Lundstedt i rapporten.

Prisrealisering och lägre materialkostnader bidrog till det ökade resultatet inom Volvos lastbilsverksamhet det första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Volvo-aktien klockade in som trea i OMXS30, med en uppgång på 1,1 procent. Gruvbolaget Boliden intog tätpositionen med en uppgång på 2 procent till 348 kronor. Rekommendationen för aktien har höjts till neutral från undervikt hos Goldman Sachs, samtidigt som riktkursen skruvats upp till 335 kronor från 260 kronor. Klädkedjan H&M, som gick mot strömmen med en uppgång på tisdagen, steg 1,6 procent. Grundarfamiljen tillika huvudägarna Persson har ånyo köpt aktier i bolaget, den här gången till ett värde av 283 miljoner kronor.

Även i botten noterades rörelser i aktier som varit aktuella för rekommendations- och riktkursförändringar. Nibe hittades som tvåa från slutet med en nedgång på 2,2 procent till 48:43 kronor. Värmeteknikbolagets aktie tas upp för bevakning hos Goldman Sachs med sälj och riktkurs 43 kronor.

Tisdagens största rapportbolag Ericsson var sist i storbolagsindexet. Aktien backade 2,4 procent. Ett flertal riktkursförändringar nedåt från Goldman Sachs, Nordea och Barclays tycktes inte vägas upp av att SEB höjt rekommendationen till köp från behåll.

Skogsbolaget SCA fick en rekommendationsförändring i negativ av JP Morgan, som sänkt till undervikt från neutral med riktkursen 142 kronor. Aktien sjönk 1,7 procent till 152:20 kronor.

En höjning noterades dock av kommunikationssystembolaget HMS Networks rekommendation. DNB Markets höjer till köp från sälj och skruvar upp riktkursen till 540 kronor från 450 kronor. Aktien steg 4,7 procent till 424 kronor jämnt.

Ett annat bolag högt upp bland komponenterna som utgör breda index var etikettsbolaget Nilörngruppen. Aktien steg 6,8 procent sedan första kvartalets delårsrapport visat stigande rörelseresultat och omsättning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -