Inflationssiffran fick börsen att jubla

Makrokommentar Lägre amerikansk inflation bidrog till att marknadsräntorna sjönk och att spekulationerna kring kommande räntesänkningar tog förnyad fart. Riskaptiten fick därmed en rejäl skjuts uppåt.

Den amerikanska inflationen har varit överraskande hög under inledningen av 2024. Det som framför allt oroat centralbanken och därmed marknaden har varit att månadsutvecklingen för kärninflationen, där volatila energi- och livsmedelspriser räknas av, legat på en hög nivå. I snitt har kärninflationen stigit med cirka 0,4 procent per månad under årets först tre månader. Därför var det ett glädjebesked för marknaden att månadstakten sjönk till 0,3 procent i aprilmätningen.

Räntespekulationer fick börsen att stiga

Tillsammans med svagare detaljhandelssiffror än väntat satte det ordentlig fart på spekulationerna kring kommande räntesänkningar. Vilket bland annat bidrog till ett litet börsrally och till att ytterligare pressa ner de amerikanska marknadsräntorna. Den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu kring 4,32 procent efter att ha legat kring 4,7 procent i inledningen av maj.

Det som ändå talar emot en räntesänkning är att inflationen trots allt ligger på en nivå som Federal Reserve knappast kan vara nöjda med. Den breda KPI-inflationen landade på 3,4 procent i aprilmätningen. En mindre nedgång från 3,5 procent i mars. Kärninflationen låg på 3,6 procent. En dämpning från 3,8 procent föregående månad.

 

Det som i sin tur talar för en räntesänkning är att det mesta tyder på att Federal Reserves favoritmått för inflationen, prisdeflatorn för privat konsumtion (PCE), troligen kommer att dämpas mer än KPI-måttet. I PCE har bland annat hyror och försäkringar, som är starka drivkrafter bakom den relativt höga inflationen, en mindre vikt. Det spekuleras därmed kring att månadsutvecklingen för kärn-PCE kan ha dämpats till 0,2 procent i april. Därmed skulle den vara tillbaka nästan på nivån från slutet av fjolåret då även Federal Reserve uttalade sig optimistiskt kring inflationsutvecklingen och marknaden prissatte runt sex räntesänkningar under 2024.

Så många räntesänkningar lär det förstås inte bli, givet en mer normal ekonomisk utveckling, men på marknaden börjar man prissätta minst två räntesänkningar under 2024 med den första i september.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -