Veckans höjdpunkter: Fed och inköpschefer

Makro Börserna fortsätter upp även om det var lite småtrögt i Europa under förra veckan. Denna veckas höjdpunkter är penningpolitiskt protokoll från Fed och de preliminära inköpschefsindexen för maj.

Det var lite småtrögt på de europeiska börserna under förra veckan. Den svenska börsen var upp med blygsamma 0,2 procent medan Stoxx600 steg med 0,4 procent. På USA-börserna var det bättre fart och S&P500 var upp med 1,5 procent.

Svensk aprilinflation som väntat

Det var lite av en inflationsvecka och den svenska inflationen i april kom in ungefär som väntat. Det betydde samtidigt en inflation en bra bit under Riksbankens prognos, men signalerna från banken är fortsatt att en räntesänkning i juni inte är trolig. Vi får se om den bilden ändras något då flera ur riksbanksdirektionen håller tal under veckan.

I USA sjönk inflationen i april, men på marknaden är man inte helt övertygad kring hur det påverkar Feds räntepolitik. Inledningsvis var man optimistiska men ränteförväntningarna skruvades ner något senare under veckan. Prissättningen på räntemarknaden indikerar dock en räntesänkning i september och ytterligare en under senare delen av året. Börsen reagerade i sin tur positivt på att de långa marknadsräntorna fortsatte sin resa neråt. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 4,42 procent efter att ha varit uppe kring 4,70 procent i inledningen av maj.

Råvarupriserna var upp under veckan som gick och oljepriset fick lite extra skjuts på grund av fortsatt geopolitiska spänningar. Dessutom har oljepriset stigit något efter att Irans president förolyckats i en helikopterkrasch.

Fedprotokoll makrohöjdpunkten i veckan

Det är lite småtunt på makroagenda i veckan som kommer, men några höjdpunkter finns det trots allt att ta del av.

Federal Reserves protokoll från det senaste penningpolitiska mötet blir intressant läsning. Det lär lusläsas i jakten på penningpolitiska signaler. Det råder ganska stor osäkerhet kring hur ledamöterna i den räntesättande kommittén resonerar kring framtida räntesättning. Protokollet publiceras onsdag kväll.

En annan av veckans höjdpunkter är de preliminära inköpschefsindexen för maj. Tjänstesektorn väntas fortsätta agera draglok i återhämtningen, men lite bättre signaler från industrin, framför allt i EMU-området, vore mycket välkommet på marknaden.

Värt att hålla koll på är också brittiska inflations- och detaljhandelssiffror eftersom det allt mer börjar luta åt att Bank of England sänker räntan den 20 juni.

För svenskt vidkommande är det mest intressanta onsdagens arbetslöshetssiffror och fredagens siffror över bostadsbyggandet under årets första kvartal. Det finns små, små tecken på att bostadsbyggande tagit lite bättre fart. Men det sker i så fall samtidigt från en mycket nedpressad nivå. Vi greppar ändå gärna det halmstrået.  

Måndag

Tämligen tomt på den kvantitativa makroagendan så vi får koncentrera vårt intresse på de tal som hålls av riksbankschefen Erik Thedéen och vice riksbankschefen Per Jansson. Det senare talet är nog av mest intressant ur ett penningpolitiskt perspektiv.

Tisdag

ECB-chefen Christine Lagarde håller tal och kan möjligen ge ytterligare vägledning inför räntebeskedet den 6 juni. Inflationen i Kanada väntas ha dämpats ytterligare och Bank of Canada närmar sig troligen en räntesänkning.

Onsdag

Svensk arbetslöshet väntas ha sjunkit något i april men trenden pekar troligen fortsatt uppåt. Centralbanken i Nya Zeeland lämnar penningpolitiskt besked men ingen räntesänkning är aktuell. Högintressanta brittiska inflationssiffror. Betydligt lägre KPI-inflation väntas men även kärninflationen också dämpas så ligger den obekvämt högt. Det mesta av marknadens intresse riktas ändå mot det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publiceras. Finns det till och med ledamöter som förordar nya räntehöjningar?

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. I EMU-området väntas visserligen små uppgångar men läget i industri lär se fortsatt surt ut. I tjänstesektorn är det bättre fart. Ett viktigt ben i den europeiska och globala återhämtningen tycks därmed saknas även om det ser lite bättre ut för industrin i Storbritannien och USA. Hushållshumöret i EMU-området segar sig upp från en låg nivå.

Fredag

Producentpriserna i Sverige kan ha orkat över nollstrecket i aprilmätningen. Bostadsbyggandet i Sverige lär stigit något under årets första kvartal, men nivån är fortsatt katastrofalt låg. Brittiska hushåll väntas ha spenderat försiktigt i butikerna under april.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -