Förändringarna i Chuck Akres portfölj

Aktier Chuck Akre var länge en av de mest framgångsrika fondförvaltarna i USA. Under första kvartalet adderades två nya aktier till portföljen.

Charles T. "Chuck" Akre är en amerikansk finansman som år 1989 grundade kapitalförvaltningsföretaget Akre Capital Management. Tidigt i sin karriär lärde han sig och inspirerades av Berkshire Hathaways framgångar. Han hade aktier i bolaget redan när börsvärdet låg på 100 miljoner dollar. Akres Berkshire-aktier har gått över 100 gånger pengarna och blivit en så kallad 100-bagger. 

Fonden FBR Focus Fund, som Akre förvaltade mellan åren 1997-2009, var en av de bäst presterande småbolagsfonderna på marknaden under perioden. Efter 2009 hade Akre ansvar över fonden Akre Focus Fund som också gick bra. Den nu 80-åriga Chuck Akre slutade som förvaltare vid årsskiftet 2021/2022 men är fortfarande aktiv inom sitt företag. 

En relativt koncentrerad portfölj och långsiktighet är något som kännetecknar Akres investeringsstil. Dessutom använder han sig av den så kallade trebenta pallen för att analysera bolag (läs mer här)

Akres fondbolag har lite över 12 miljarder dollar under förvaltning och totalt sett finns 22 innehav i portföljen. Under det första kvartalet har en del förändringar gjorts.  

Akre har trimmat i de amerikanska betalningsjättarna Mastercard och Visa. I Visa har 7 procent av aktierna sålts och i Mastercard nästan 10 procent. Mastercard är trots den senaste trimningen största innehavet i portföljen. 

Andra innehav där det har hyvlats är kommunikationsinfrastrukturs-bolaget American Tower, investeringsföretaget KKR, Moody's, Oreilly Automotive, Digitalbridge Group och förvärvaren Roper Technologies. 

De största försäljningarna, sett till andel av innehavet, är lågprisvaruhuset Dollar Tree och Brookfield Asset Management. I det förstnämnda bolaget såldes 90 procent och i det sistnämnda 98 procent. 

Innehaven SBA Communications (REIT), analysbolaget Verisk Analytic, försäkringsaktören Goosehead, Brookfield Corp, bilåterförsäljaren Carmax, Danaher och Berkshire Hathaway är i princip orörda. 

Det enda befintliga innehavet som man ökat exponeringen mot är fastighetsmarknadsplatsen Costar. 

De nya innehaven i portföljen är AI-företaget CCC Intelligent Solutions och transportbolaget Uber Technologies. Det förstnämnda bolaget har ett börsvärde på 7 miljarder dollar och det sistnämnda 130 miljarder dollar. 

Bolag Andel av portföljen, % 
Mastercard  18
Moodys 15
Kkr  12
American Tower 10
Oreilly Automotive  9
Visa 7
Roper  7
Brookfield Corp  6
Costar 6
Danaher  3,5
Carmax 2
Uber 1
CCC Intelligent  0,7
Digitalbridge  0,6
Sba  0,3
Goosehead  0,1
Berkshire  0,05
Verisk  0,03
Brookfield Asset  0,02
Dollar Tree  0,01

 

Innehaven ovan är baserad på ett 13F formulär som måste lämnas in enligt USA:s Securities and Exchange Commissions regler. Detta innebär att innehav utanför USA inte finns med ovan. I portföljen ingår även de två Kanada-noterade aktierna Constellation Software och Topicus. Läs mer om duon här. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -