Siffrorna som sätter griller i huvudet

Makroveckan En lite tveksam räntesänkning från ECB och starka amerikanska arbetsmarknadssiffror satte lite griller i huvudet på investerarna under förra veckan. Nu väntar räntebesked från Federal Reserve och hyperintressanta svenska inflationssiffror.

Det svängde en hel del på världens börser under veckan som gick men när den kan summeras så var det ändå mest upp. Den svenska börsen steg med 0,3 procent, Stoxx600 var upp med 1,0 procent och S&P500 med 1,3 procent.

En bidragande faktor till stigande börser var att de långa marknadsräntorna fortsatte ner. Framför allt i USA.

Att det ändå var lite skakigt på börserna förklaras främst att det kom en del lite överraskande besked på makrofronten.

Visserligen sänkte ECB som väntat sin styrränta med 25 punkter men det tycktes vara ett beslut som inte togs så lättvindigt. På den efterföljande presskonferensen gjorde dessutom ECB-chefen Christine Lagarde sitt yttersta för att tona ner förväntningarna på ytterligare räntesänkningar redan i närtid. Så lite av en besvikelse blev det ändå på finansmarknaden.

Dessutom överraskade fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror rejält. Sysselsättningsökningen med 272 000 personer var betydligt starkare än väntat och löneökningarna tog förnyad fart uppåt (4,1 procent i årstakt). Det bidrog till att pressa ner förväntningarna på Federal Reserves räntesänkningar och nu väntas en första räntesänkning först i december. Å andra sidan så betyder de starka arbetsmarknadssiffrorna att amerikanska ekonomi fortsätter att växa i hygglig takt.

Mot den här bakgrunden är det förstås inte särskilt svårt att peka ut onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve som veckans absoluta höjdpunkt. Ingen ränteförändring väntas så allt fokus hamnar på den efterföljande presskonferensen och de prognoser som de enskilda medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) lämnar. Vid förra prognostillfället så räknade en majoritet med tre räntesänkningar i år. Så lär det knappast se ut den här gången och frågan är om det ens blir en räntesänkning i prognoserna. Dessutom kanske det finns en och annan som istället ser räntehöjningar som nödvändiga.

För svenskt vidkommande finns det faktiskt en klar konkurrent till Fed-beskedet och det är fredagens inflationssiffror. I Sverige väntas inflationstakten ha dämpats ytterligare i maj och än en gång hamna klart under Riksbankens prognoser. KPIF kan mycket väl hamna kring inflationsmålet på 2 procent och eftersom inflationstakten väntas fortsätta ner under sommaren så ställs Riksbanken inför ett svårt dilemma i samband med sitt penningpolitiska besked den 27 juni. I alla fall om direktionsledamöterna står fast vid synen att räntan inte ska/bör sänkas i juni. Ett besked som de försökt trumma in under de senaste veckorna.  

Det kan noteras att den svenska kronan, som gått starkt under senare tid, tappat rejält mot både dollar och euro sedan de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna publicerades.

Måndag

Norsk och dansk inflation på makroagendan. Den norska inflationen förväntas ha dämpats rejält men fortsatt ligga på en nivå som håller den norska centralbanken på halster. Den svenska BNP-indikatorn kan ha tickat upp i april.

Tisdag

Löneökningarna i Storbritannien är fortsatt höga och det lutar därmed också åt att Bank of England ligger still med räntan den 20 juni. Småföretagen i USA är lite smådeppiga.

Onsdag

Superintressant makrodag med amerikanska inflationssiffror och räntebesked från Federal Reserve. Centralbanken väntas ligga still med räntan så det stora intresset riktas mot den efterföljande presskonferensen och de prognoser, kring bland annat ränta och inflation, som de enskilda medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) lägger fram.

Torsdag

De svenska inflationsförväntningarna väntas ligga väl förankrade kring inflationsmålet på 2 procent. I alla fall på lite längre sikt. Däremot intressant att se om inflationsförväntningarna på den korta sikten (ett års sikt) kan ha sjunkit under inflationsmålet.

Fredag

Hyperintressanta svenska inflationssiffror inför Riksbankens kommande räntebesked (27 juni). Inflationstakten väntas sjunka ytterligare och risken/chansen är rätt stor att KPIF landar på inflationsmålet. Men även om så inte sker lär inflationssiffrorna återigen hamna en bra bit under Riksbankens prognoser. Något som blir en nöt att knäcka för Riksbanken om de strävar efter att hålla räntan oförändrad i samband med beskedet.

 

Makroveckan i urval

Måndag

08.00 Sverige BNP-indikatorn april m/m i.u (-0,3%)

08.00 Sverige hushållens konsumtion april m/m i.u (0,5%)

08.00 Sverige statens budgetsaldo maj i.u (-30,6 miljarder)

08.00 Norge inflation CPI-ATE maj årstakt 3,9% (4,4%)

08.00 Danmark inflation maj årstakt i.u (0,8%)

10.30 EMU Sentix investerarförtroendet juni -2,3 (-3,6)

Tisdag

08.00 Storbritannien genomsnittlig veckolön april årstakt 5,7% (5,7%)

12.00 USA NFIB småföretagsindex maj 89,7 (89,7)

Onsdag

03.30 Kina inflation maj årstakt 0,4% (0,3%)

14.30 USA inflation maj årstakt 3,4% (3,4%)

14.30 USA kärninflation maj årstakt 3,5% (3,6%)

20.00 USA Federal Reserve räntebesked 5,25 – 5,50% (5,25 – 5,50%)

20.00 USA Federal Reserve FOMC-prognoser

Torsdag

08.00 Sverige Prospera inflationsförväntningar juni

11.00 EMU industriproduktion april m/m 0,2% (0,6%)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata i.u (229k)

14.30 USA producentprisindex maj årstakt i.u (2,2%)

Fredag

06.00 Japan BoJ räntebesked 0,00 – 0,10% (0,00 – 0,10%)

08.00 Sverige inflation KPI maj årstakt 3,4% (3,9%)

08.00 Sverige inflation KPIF maj årstakt 2,1% (2,3%)

08.00 Sverige KPIF exklusive energi maj årstakt 2,7% (2,9%)

10.30 Storbritannien BoE/Ipsos inflationsförväntningar maj i.u (3,0%)

16.00 USA Michiganindex hushållsförtroendet juni 73,0 (69,1)

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -