Fondspararna ökar Sverigeexponeringen

Fondflöden Det har hittills varit en slagig månad på Stockholmsbörsen som går mot ett par procents negativ utveckling i juni. Förra månaden såg det ut som att fondspararna positionerade sig offensivt inför sommaren, men denna månad tycks snarare en defensiv ställning vara fondhandelns mönster, det visar siffror från Avanza.

Trots att aktiemarknaden varit lite stökig på senare tid verkar det som att första halvan av börsåret kommer att avslutas tvåsiffrigt positivt.

I juni köper fondspararna globalfonder, Sverigefonder och räntefonder utfärdade i svenska kronor. Det trots att kronan stärkts med runt 4 procent mot såväl euron som dollarn under de senaste två månaderna, i motsats till vad många befarat efter Riksbankens historiska agerande i maj, när de tog ledartröjan för räntesänkningscykeln har svenska kronan.

”Det är inte omöjligt att det dessutom finns en stark förväntan om att kronan kommer stärkas än mer i närtid, vilket rimligtvis är en bidragande faktor till att köpen i räntefonder i svenska kronor ökar explosionsartat – medan räntefonder i såväl euro som dollar i stället nettosäljs”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Felicia Schön

En annan faktor som spelar in är givetvis att Sverige faktiskt har påbörjat sin räntesänkningscykel, vilket påverkar räntefondernas avkastning positivt, medan flera andra länders centralbanker signalerar att de avvaktar.

Den starka optimismen för den svenska marknaden blir också tydlig i det faktum att andelen fondkronor som går till Sverigefonder och investmentbolagsfonder ökar, samtidigt som fondspararna minskar nettoköpen i Nordamerika och Europa.

”Det kan också vara så att spararna är försiktigt inställda till omvärldens marknader med tanke på att de taktat på otroligt starkt jämfört med hemmaplan trots att det fortfarande enbart är förväntningar om räntesänkningar som driver på utvecklingen, och inga faktiska räntesänkningar”, säger Felicia Schön, och fortsätter:

”Allt som allt tycker jag mig se en röd tråd i att fondspararna tar ett steg tillbaka från förra månadens tydliga tecken på ökad riskvilja. Med det sagt kan man ha med sig att junis näst sista vardag, den dag då fondhandeln presenteras, infaller ovanligt tidigt och att allt månadssparande som sker i samband med lön är inte synligt ännu."

I juni säljer fondspararna främst Kinafonder, Japanfonder och Östeuropafonder. Även nordamerikanska småbolagsfonder nettosäljs.

Förra månaden var just Kinafonder en av de fondkategorier som ökade mest på den nettoköpta sidan.

”Men det var minst sagt en kortlivad trend då de nu toppar listan över mest sålda. Det förvånar mig inte då det varit mycket skriverier i svensk media kring ett potentiellt handelskrig mellan EU och Kina. Samtidigt är det val i USA i höst som också kan komma att påverka handelsrelationerna med Kina. Denna typ av osäkerhetsfaktorer är en vanlig anledning till att man väljer bort exponering mot vissa regioner”, säger Felicia Schön.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -