Aktien som rider på lyxvågen

Aktieanalys I en tid då efterfrågan på lyxvaror fortsätter att växa, står lyxyacht som den yttersta symbolen för lyx och exklusivitet. En av de mest framstående aktörerna inom produktion av lyxyachter är The Italian Sea Group. Placera djupdyker ner i bolaget för att se om det är köpvärt.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Bakgrund och marknadsposition

Grunden till The Italian Sea Group lades år 2009 av Giovanni Costantino och har snabbt etablerat sig som en ledande tillverkare av lyxyachter i storleken mellan 20 och 100 meter.

Företaget är känt för sin kompromisslösa kvalitet, innovativa design och skräddarsydda lösningar som tillgodoser de mest krävande kundernas behov.

Med märken som Admiral och Tecnomar i sitt utbud, erbjuder The Italian Sea Group en portfölj med allt från motor- och segelyachter till superyachter.

Aktie noterades på Milanobörsen juni 2021 med ett pris på 4,9 euro per aktie.  Börsnoteringen markerade en milstolpe i företagets historia och öppnade upp nya möjligheter för tillväxt och expansion på den globala marknaden.

Huvudägare

Giovanni Costantino är grundare och VD för The Italian Sea Group. Med sitt ägande på 54 procent är han bolagets största ägare.

Näst största ägaren är Alychlo NV, vilket är ett familjeägt investeringsbolag som ägs av den belgiska entreprenören Marc Coucke. Deras ägarandel uppgår till 11,4 procent.

Modeikonen och entreprenören Giorgio Armani investerade i The Italian Sea Group genom sitt privata investeringsbolag som var ankarinvesterare inför börsintroduktionen. Ägarandelen är knappt 5 procent.

Entreprenören Giovanni Costanio

Giovanni Costantino

Giovanni Costantino har som skicklig entreprenör med en tydlig vision skapat The Italian Sea Group genom en rad förvärv. Hans förmåga att identifiera och integrera värdefulla varumärken har varit avgörande för företagets framgång.

Giovanni Costantino började 2009 med att förvärva Tecnomar, ett känt varumärke för lyxsportyachter. År 2011 följde han upp med förvärvet av Admiral, kända för sina superyachter, och 2012 med Nuovi Cantieri Apuania, vilket gav tillgång till en av Europas största torrdocka.

Förvärven la grunden till skapandet av The Italian Sea Group. Under 2022 genomfördes kompletterande förvärv av Costantino Perini Navi och Picchiotti Yacht, vilket ytterligare stärkte företagets portfölj inom både motor- och segelyachter.

Giovanni Costantino har drivit företagets internationella tillväxt genom att öppna nya marknader och bygga starka relationer med kunder och partners världen över.

Global närvaro och kunder

Företagets globala närvaro är imponerande. De har ett tydligt fotfäste i Europa, Nordamerika och Mellanöstern och en kundbas som inkluderar några av världens mest förmögna privatpersoner. Denna geografiska diversifiering minskar företagets exponering mot regionala ekonomiska svängningar och ger en stabil grund för framtida tillväxt.

Marknader

Den globala marknaden för lyxyachter värderades till cirka 11,8 miljarder dollar år 2023 och förväntas nå ungefär 16,4 miljarder dollar till år 2032. Tillväxten drivs av en ökande efterfrågan från förmögna individer som söker exklusiva fritidsaktiviteter samt ett växande intresse för marinturism och vattensporter.

Europa har historiskt den största marknadsandelen tack vare sin starka maritima turism och populära lyxyacht-destinationer som Italien, Frankrike och Spanien.

Nordamerika är den näst största marknaden, understödd av ett stort antal välbärgade individer och välutvecklad lyxyacht-infrastruktur. Asien och Stillahavsområdet förväntas växa snabbast, drivet av ökande disponibla inkomster och regeringsinitiativ som främjar marinturism.

Finansiella nyckeltal och vinstestimat

Trots de ekonomiska utmaningar som pandemin medförde, har The Italian Sea Group visat en stark finansiell ställning. Intäkterna har ökat stadigt de senaste åren, drivet av både nya beställningar och leveranser av tidigare beställda lyxyachter.

En stor orderbok som spänner över tre år och en hög andel återkommande kunder vittnar om företagets goda rykte och kundlojalitet.

Företaget har ökat omsättningen konsekvent sedan börsnoteringen ökat. Analytikerna spår en förväntad omsättning på 463 miljoner euro år 2026. Det motsvara en årlig genomsnittlig tillväxt på 8 procent per år från 2023 till 2026.

Analytikerna tror även en ökad EBITDA-marginal från 13,9 procent 2023 till 17,0 procent 2026. Det visar på en förbättrad operativ effektivitet och kostnadskontroll.

Nettoresultatet förväntas växa ännu snabbare än omsättningen med en årlig genomsnittlig tillväxt på drygt 16 procent under perioden 2023 till 2026.

Värderingen ligger för närvarande på p/e 11 och bara 8,2 på 2026 års vinstestimat. Det är under det historiska snittet på p/e 12.

The Italian Group bevakas bara av fyra analytiker och den genomsnittliga riktkursen är på 12,7 euro. Det indikerar en uppsida på närmare 38 procent från dagens nivåer.

Innovation och hållbarhet

Ett av de områden där The Italian Sea Group verkligen utmärker sig är deras fokus på innovation och hållbarhet.

Bolaget investerar kontinuerligt i forskning och utveckling för att skapa mer miljövänliga och energieffektiva lyxyachter. Detta inkluderar användningen av avancerade material och teknologier, samt utvecklingen av hybrid- och helt elektriska framdrivningssystem för att minska utsläppen och förbättra bränsleeffektiviteten.

Framtidsutsikter

Placera tycker att framtiden ser ljus ut för The Italian Sea Group. Den globala efterfrågan på lyxaychter förväntas fortsätta växa, drivet av en ökande förmögenhetsnivå bland de superrika och en fortsatt stark efterfrågan på exklusiva maritima fritidsaktiviteter. Företagets stora orderbok som täcker tre år fram i tiden, ger en solid grund för fortsatt tillväxt.

En stark trend idag är mer anpassningsbara lyxjakter där kunderna kan påverka design och funktioner i allt högre grad. Det skapar betydande meraffärer och högre marginaler. Ökad betydelse av eftermarknadstjänster som underhåll och renovering är en annan stark trend som är positivt för bolagets vinstutveckling framöver.

Investeringsmöjligheter

Vi tycker The Italian Sea Group är en attraktiv investering för att dra nytta av den växande lyxsektorn. Företagets starka finansiella ställning, globala närvaro, relativt låga värdering och fokus på hållbarhet gör aktien till ett bra val för en långsiktig investering.

Dessutom erbjuder företagets position som en ledande aktör inom lyxyachter en unik exponering mot en nischmarknad som ofta visar sig vara motståndskraftig mot ekonomiska nedgångar.

Placera ger köp och tycker att The Italian Group är ett unikt bolag med en stark huvudägare och grundare som fortfarande är verksam i företaget.

Då bolaget räknas som ett små- och medelstort italienskt bolag, är det flera banker och nätmäklare som inte har möjlighet för digitalnäthandel. Konsekvensen är att man som kund blir hänvisad till att lägga en order över telefon, vilket oftast är dyrare.

Pär Ståhl

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -