JM: Botten bekräftad, lång bit kvar

Rapportkommentar JM närmar sig slutet på en lång och lågintensiv kris. Dagens rapport bekräftar att botten i sålda bostäder är historia. Men aktien är upp 30 procent i år och börsen har tagit fasta på trenden som skymtades redan i första kvartalet.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

I andra kvartalet sålde JM strax över 1 000 bostäder, vilket är mer än dubbla antalet jämfört med förra kvartalet och dessutom en kraftig ökning i förhållande till de 363 bostäderna som såldes under motsvarande kvartal i fjol.

Den positiva trenden för sålda bostäder i Stockholm fortsatte likt årets första kvartal. Samtidigt beskriver den nytillträdde VDn Mikael Åslund, med lång historia i bolaget, hur priserna ökar i samtliga regioner och nuvarande utbud på nyproduktion lågt.

Rörelsen har nu genererat 385 miljoner kronor på fyra kvartal, vilket är en halvering jämfört med ett svagt 2023. Det förklaras av det dystra slutet på 2023 med negativa kvartalsresultat. Blir kommande halvåret likt årets första, är JM tillbaka på resultatnivåer i linje med helåret 2023.

Innan förra året hade JM nästan tio år av årliga rörelseresultat på cirka 2 miljarder kronor. Bostadsbyggarens utmaningar med väsentligt högre finansiering och prisjusteringar nedåt på bostäder gör sig nu påminda med inverkan på marginalerna, något som inte lär förändras i närtid.  

Med en något isolerad och långvarig kris i ryggen är ödmjukheten från vd Mikael Åslund klädsam och förtroendeingivande när han på rapportpresentationen förklarar att bolaget förväntar sig en något avvaktande bostadsmarknad framöver.

Sektorkollegan Atrium Ljungberg är efter gårdagens rapport på historiskt höga nivåer. JM-aktien är efter dagens uppgång på cirka 5 procent en kursdubblare sedan i höstas men har fortfarande 90 procent kvar till historiska toppnoteringar över 400 kronor.

Lyckas JM leverera likt 2023 är aktien fortfarande relativt dyr på årets resultat. Nästa år lär JM inte nå nivåer likt åren innan krisen då resultatet efter skatt toppade på 1,8 miljarder år 2021.

Men ett par år ut kan man tänka sig en mer normaliserad vinst strax över en miljard kronor. Skuldjusterat värderas JM då till 16 gånger resultatet.

Dagens rapport bekräftar en stabilisering från tidigare låga nivåer. JM har nu bra förutsättningar för flera år av högre intjäning. Sannolikt blir det smärre bakslag på vägen men aktien kan även få stöd av en mer positiv syn på sektorn, räntor på väg ner och allt fler transaktioner i sektorn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -