TRANSPORT
LASTBILSCHAUFFÖRER I USA TJÄNAR PÅ FÖRARBRIST (Direkt)

2021-04-14 14:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilschaufför har på kort tid blivit ett av USA:s hetare yrken. Återhämtningen efter pandemin har skapat stora fraktbehov och tillgången på förare är begränsad. Nyanställda tjänar nu över 60.000 dollar om året (cirka 509.000 kronor), enligt USA:s största speditionsföretag.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Fraktföretagen kämpar med att anställa fler förare och ett av de senaste företagen att höja lönerna är Knight-Swift Transportation, som i förra veckan uppgav att lönerna för nyligen utbildade förare har stigit med 40 procent eller mer de senaste månaderna. Medianlönen för förare av tunga lastbilar i USA var i fjol 47.130 dollar, enligt Bureau of Labor Statistics.

Yellow Corp, ett annat av USA:s större speditionsföretag, anställde under årets första kvartal nästan 2.000 nya chaufförer och hamnarbetare och bolaget ska dessutom hålla 24 rekryteringsträffar från nu och fram till i juli. Företaget driver ett antal så kallade chaufförsakademier och planerar att öppna fler.

"Vi behöver fler förare och vi behöver dem nu. /…/ Efterfrågan är stark, kapaciteten är liten och vi kommer att vara i en anställningsfas till i slutet av 2021", sade Yellows vd Darren Hawkins till tidningen.

Efterfrågan började stiga förra sommaren, då den amerikanska ekonomin vaknade till liv efter nedstängningarna och detaljhandlare snabbt ville fylla på sina lager. Flaskhalsproblem i populära hamnar ledde sedan till att behovet staplades på hög.

Analytiker räknar med att volymerna kommer att förbli höga då ekonomin växlar upp till en högre nivå med hjälp av regeringens stödåtgärder och ökad vaccinationspenetration. Det i sin tur lär påverka fraktpriserna, när speditörer slåss om ett begränsat antal tillgängliga bilar.

"Ur vår synvinkel är detta den tajtaste förarmarknaden vi haft under våra nära tre decennier inom lastbilssektorn", skrev Cowen & Co-analytikern Jason Seidl i ett kundbrev i veckan.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -