Thule
Thule ökar omsättning och resultat mer än väntat i andra kvartalet (uppdatering) (Finwire)

2021-07-21 07:52
(uppdatering avser vd-kommentarer)

Fritidsproduktbolaget Thule ökar omsättningen och rörelseresultatet mer än väntat i det andra kvartalet jämfört med samma period föregående år.

Omsättningen steg 58,1 procent till 3 229 miljoner kronor (2 043). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 953.

Rörelseresultatet blev 886 miljoner kronor (430), väntat rörelseresultat var 762. Rörelsemarginalen var 27,4 procent (21,0).

Resultatet efter skatt blev 672 miljoner kronor (312), analytikerkonsensus 573.

Resultat per aktie hamnade på 6,43 kronor (3,02).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 867 miljoner kronor (523).

"Under andra kvartalet 2020 var flertalet av våra stora marknader drabbade av väsentliga nedstängningar under framför allt april och maj månad. Detta innebär att vi i år mött en relativt sett svagare jämförelseperiod. Därför är det speciellt positivt att även kunna redovisa en valutajusterad tillväxt om hela 39 procent jämfört med andra kvartalet 2019", skriver vd Magnus Welander i rapporten.

Welander uppger att Thules tillverkningskostnader ökade under kvartalet till följd av stigande materialpriser samt extrema fraktpriser. Vidare upplevde Thule även utmaningar i form av tillgång på kapacitet hos sina underleverantörer, vilket bidrog till något ökade kostnader.

"Den starka trenden för fritids- och semesteraktiviteter närmare hemmet fortsätter och vi är väl rustade att ta vara på de möjligheter som detta ger. Trots vår mycket flexibla produktion, i och nära våra huvudmarknader, har vi under det andra kvartalet inte till fullo kunnat möta all efterfrågan. Vi förväntar oss därför en längre högsäsong som löper in i tredje kvartalet, då vi är övertygade att konsumenter som inväntat vaccineringar och en större grad av resemöjligheter kommer vilja köpa våra produkter", fortsätter han.


[Tabell 1]

Konsensusdata från Factset

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

Thule Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -