LÖNERNAS BETYDELSE ÖVERDRIVS – NORDEA


29 oktober, 2021

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En stram svensk arbetsmarknad kan göra att löneökningarna växlar upp mer än väntat, men det kommer knappast att få någon större betydelse för inflationen. Såväl empiriskt som i forskningslitteraturen är sambandet mellan löner och inflation svagt.

Det skriver Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector och Torbjörn Isaksson i en analys.

"Överlag tycks lönernas betydelse för inflationen överskattas i det penningpolitiska samtalet. Istället talar mycket för en växelverkan, där inflationen är minst lika viktig för lönerna som lönerna är för inflationen – och där båda snarast påverkas av samma men andra faktorer. Det innebär också att det inte primärt har varit låga löneökningar som höll inflationen under målet åren innan coronakrisen", skriver de.

De konstaterar att inflationen nu är den högsta på många år, framför allt driven av högre energi- och livsmedelspriser men till viss del även utbudsproblemen. Riksbankens bedömning är att detta är tillfälligt och att det krävs att löneökningstakten växlar upp för att nuvarande högre inflation ska bestå.

Löneökningarna visar också tecken på att göra det, konstaterar Nordeaekonomerna, och pekar på en rekordstark efterfrågan på arbetskraft, stigande inflationsförväntningar hos både företag och hushåll samt god lönsamhet hos företagen. Huvudscenariot för såväl Riksbanken som Nordea är löneökningar som växlar upp till runt 3 procent per år 2021-2023. Men riskerna ligger på uppsidan, enligt Nordea, och löneökningar på 3,5 procent per år är "hyfsat sannolika", om än ännu inte ett huvudscenario.

"Det finns alltså ett visst fog för Riksbankens förhoppningar om att löneökningarna ska ta fart. Däremot är det lite som talar för att det ska ändra inflationsutsikterna i någon större utsträckning. Det visar våra egna modellskattningar såväl som en samlad bild av forskningslitteraturen kring lön och inflation", skriver de.

Ett vanligt antagande är att högre löneökningar gör att företagen måste höja sina priser så att inflationen stiger, men det finns ett antal oklarheter kring detta till synes enkla samband, enligt Nordea. En genomgång av aktuell forskning visar att lönernas roll för i inflationsprognoser är överdriven, och dessutom minskat över tid.

"Det betyder inte att lönerna saknar betydelse för inflationen, men på kort till medellång sikt tycks andra variabler ha större betydelse – där inte minst faktisk inflation tycks viktig för både framtida inflation och framtida löner", skriver de.

En egen skattning på svenska data visar också att sambandet mellan löneökningar och inflation försvagats, där lönerna år 2000-2010 kunde hjälpa till att förutsäga inflationen, men där korrelationen sedan försvinner helt 2010-2019.

"Då cementerades löneökningarna kring 2,5 procent per år medan inflationen fluktuerade, vilket visar att andra faktorer är viktiga för inflationen. Det är i linje med forskningslitteraturen som visar att sambandet försvagas när inflationen och lönerna är låga och stabila", skriver Susanne Spector och Torbjörn Isaksson.

Nordea ser alltså en hyfsad sannolikhet för att löneökningarna lyfter till 3,5 procent per år, men konstaterar att det empiriska stödet är svagt även för att även sådana löneökningar skulle ha någon påtaglig effekt på inflationen.

"För det första varierar sambandet över olika tider och kontexter, vilket innebär att det inte går att säga att en viss nivå på löneökningarna ger ett visst genomslag på inflationen. För det andra tycks inflationen ha en minst lika stor påverkan på lönerna. Viker inflationen ner som förväntat 2022 skapar det nedåtrisk på löneprognosen längre ut", skriver de.

De påpekar samtidigt att det för centralbanker kan finnas en risk här i att vänta alltför länge på stigande löneökningar.

"Det är inte självklart vilken ekonomisk kontext som kommer råda under kommande år. Att sambandet mellan lön och inflation beror på många faktorer innebär att det kan förändras igen. Men att vänta för länge på att löner ska accelerera, kan innebära att centralbanker agerar för sent i ett ogynnsamt scenario", skriver Nordeaekonomerna.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt



Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.