MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2022-05-25 06:01

ONSDAG DEN 25 MAJ

=================

- SCB: arbetslöshet april kl 8.00

Den svenska arbetsmarknaden visar styrka, med bland annat rekordmånga lediga jobb. Den säsongsrensade arbetslösheten har också trendat nedåt det senaste året, om än med stora slag månad till månad. I april räknar analytikerna i Infronts enkät med att arbetslösheten tickat ned till 7,5% från 7,6% i mars.

- KI: konjunkturbarometer maj kl 9.00

Konjunkturinstitutets samlade barometerindikator över stämningsläget i den svenska ekonomin har sjunkit de två senaste månaderna, en nedgång som flera bedömare räknar med fortsätter nu i maj.

Det är rekordstora skillnader mellan företag, som är hyfsat optimistiskt, och hushåll, vars förtroende är nere i finanskrisnivåer med hög inflation, krig i Europa och nu också stigande räntor.

Alla signaler om pristrycket är också fortsatt högintressanta, där det kan noteras att företagens prisplaner fortsatte upp på bred front förra månaden.

- FED: FOMC-protokoll kl 20.00

Vid sitt möte i början av maj beslutade Federal Reserves ränteråd, FOMC, enhälligt att höja styrräntan med 50 punkter till intervallet 0,75-1,00 procent.

I sitt pressmeddelande skrev FOMC att med en lämplig åtstramning av den penningpolitiska hållningen så räknar de med att inflationen ska återvända till 2-procentsmålet samtidigt som arbetsmarknaden förblir stark. Vidare skrev de att fortsatta höjningar i ränteintervallet kommer att vara lämpligt.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid sin presskonferens efter mötet att höjningar med 50 punkter är sannolikt de två kommande mötena och signalerade att fanns en god sannolikhet att räntorna kan höjas bortom neutral.

FOMC beslutade också att börja minska innehaven av stats- och bostadsobligationer från och med den 1 juni.

Credit Suisse räknar med att protokollet ska visa att ledamöterna föredrog räntehöjningar för att få policyn att bli neutral vid årsskiftet innan de omvärderar sin hållning.

"Protokollet borde visa att ledamöterna skulle fortsätta att strama åt tills de ser tydliga bevis på långsammare inflation, och inte kommer att tveka att höja räntorna över neutral nivå även om det innebar en något högre arbetslöshet", skriver de i ett kundbrev.

Credit Suisse ekonomer tillägger att om ledamöterna ser tydliga och övertygande bevis på långsammare inflation kommer de sannolikt att byta till 25-punktershöningar.

"Om inflationen inte avtar skulle kommittén kunna vara mer aggressiva när det gäller att höja räntorna över uppskattningen för neutral", skriver de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -