NORDEN
BAKKAFROST GICK STARKT, VESTAS SJÖNK, VINX 30 +1,6% (Direkt)

2022-10-03 17:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i Norden började måndagen med tydliga nedgångar, för att senare under dagen ha lyckats leta sig upp på grönt. Stockholm var dock på efterkälken i regionen. Det regionala samlingsindexet Vinx 30 steg till slut 1,6 procent till 1.172.

Norges OBX-index handlades upp 2,3 procent till 1.048. Både olja och oljeservice var positiva sektorer, liksom laxodling.

Bland laxodlarna utvecklades Bakkafrost starkt med en uppgång på 8,6 procent efter att Färöarnas regering lämnat förslag till reviderad beskattning av bolagen i sektorn. Bland annat föreslås skattesteg knutna till spotpriset på lax, vilket skulle knyta skattenivån tydligare till produktionskostnaden.

Efter att Reuters på söndagen rapporterat att Opec+ överväger en produktionsminskning på över 1 miljon fat per dag steg flera oljebolag, medan i stället fraktbolag tappade. Frontline handlades ned 5,9 procent.

I Köpenhamn steg OMXC25 med 1,6 procent till 1.461. Banker stod i fokus efter den uppmärksamhet som riktats mot Credit Suisse eventuella behov av att ta in nytt kapital. Jyske Bank tappade 1,6 procent och Danske Bank sjönk 1,3 procent.

Vindkraftsbolaget Vestas var också på rött med en nedgång på 0,3 procent. Bolagets orderingång i slutet på det tredje kvartalet var svag enligt Sydbank, som bedömer att Vestas orderingång utan den brasilianska storordern i fredags hade varit den lägsta för ett kvartal sedan 2014.

Helsingforsbörsens OMXH25 avancerade 1,5 procent till 4.449. Här fanns flera verkstads- och industribolag bland vinnarna med exempelvis Nokian Renkaat och Metso Outotec upp 4,4 procent vardera.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Bakkafrost - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

Frontline - I dag

{point.key}

Jyske Bank - I dag

{point.key}

Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Metso Outotec Oyj - I dag

{point.key}

Nokian Renkaat Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -