RYSSLAND
EU-SANKTION OMFATTAR BANKER, ELEKTRONIK, GRUVBRANSCH (Direkt)

2022-12-16 16:41

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen offentliggjorde på fredagen listan över banker, elektronik och gruvsektorer som omfattas av det nionde sanktionspaketet mot Ryssland.

EU-ländernas ambassadörer fattade beslutet på torsdagen medan EU-toppmötet pågick.

Paketet innehåller investeringsförbud i rysk gruvdrift med undantag för metaller och mineraler som är viktiga för EU, som aluminium, titan, kobolt och vissa jordartsmetaller.

Inom teknik förbjud export av flygplansmotorer och motordelar, leksaksdrönare, drönarmotorer, komplexa generatorer, bärbara datorer, datorkomponenter, tryckta kretsar, radionavigationssystem, fjärrkontroller, kameror, linser, kemisk utrustning och annan elektronisk utrustning påträffad i ryska militära system på slagfältet.

Paketet innebär transaktionsförbud med ytterligare tre banker och distributionsförbud för fyra ryska tv-kanaler som anses sprida rysk propaganda.

190 individer och organisationer sätts nu upp på sanktionslistan och drabbas därmed av inreseförbud och frysta tillgångar. Det totala antalet personer och organisationer på listan uppgår nu till 1.557 stycken (1.386 individer och 171 organisationer).

Bland personerna är sådana ansvariga för beskjutning av civila, kidnappning av barn, plundring av ukrainska jordbruksprodukter, ockupation av Ukraina, politiker, familjemedlemmar till ansvariga, militära befälhavare, regeringsmedlemmar, parlamentsledamöter och höga domare.

EU:s sanktionspaket bygger vidare på de åtta tidigare paketen.

Den 5 december trädde EU:s importförbud för rysk olja sjövägen och G7:s globala pristak för olja i kraft.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -