USA
TRUMP HAR EU I SIKTET MED NYA HANDELSÅTGÄRDER - BN (Direkt)

2024-02-07 10:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den förre detta amerikanska presidenten Donald Trump väntas om han blir omvald i år ge sig på Europeiska unionen med en rad bestraffande handelsåtgärder för att komma tillrätta med vad han ser som orättvisa handelsförhållanden.

Det uppger källor med insyn i Trumps ekonomiska team, rapporterar Bloomberg News.

Om Trump vinner i november, kommer EU onekligen att vara ett av Trumps främsta mål enligt flera av rådgivarna.

Det råder fortfarande en oenighet mellan EU och Trump om de tullhöjningar på stål och aluminium som introducerades under Trumps första mandatperiod. Något Joe Biden delvis stoppade när han blev president.

Sannolikheten är hög att Trump inkluderar EU i en bred 10-procentig minimitull, som också skulle omfatta handeln med Kina. Detta innefattar även åtgärder mot europeiska skatter på digitala tjänster, som just nu belastar amerikanska Tech-jättar.

Trumps anhängare listar en rad anledningar till vad som motiverar Trumps ställningstagande, bland annat avser det EU:s motvillighet i att ta ett hårdare ställningstagande mot Kina.

De potentiella åtgärderna mot EU skulle också fungera som en viktig del av ett bredare initiativ för att se över USA:s handel. Landet har haft långvariga och stora underskott i handeln med EU, och 2023 års data är på väg att markera ett tredje år i rad med en obalans på över 200 miljarder dollar, ett mönster som Trumps rådgivare hävdar tyder på orättvisa handelsmetoder.

"Trump använder handel och tullar som en förhandlingstaktik för att få dessa länder att agera i USA:s intresse – det såg man med Nato", säger Stephen Moore, en av Trumps informella ekonomiska rådgivare.

Sist Trump var president lyckades EU avvärja vad som kunde bli ett värsta scenario för den kommersiella handeln mellan EU och USA, denna gång finns där en risk att de inte har samma tur.

Bandet mellan EU och USA har förbättrats avsevärt sedan Joe Biden tillträdde som president. Efter två års samtal utan en lösning på tvisten om stål- och aluminiumprodukter beslutade de två sidorna 2023 att skjuta upp förhandlingarna till efter presidentvalet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -