RAYSEARCH
REALISTISKT ÖKA KUNDANTAL FRÅN 1.000 TILL 3.000 - VD (Direkt)

2024-02-23 11:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Strålterapiunderleverantören Raysearch bedömer att bolaget ska kunna öka antalet kunder som använder bolagets dosplaneringssystem från 1.000 till 3.000 stycken.

"Det är en väldigt realistisk siffra (3.000 kunder Direkts anm). Det är svårt att säga exakt hur lång tid det kommer att ta, men vi bedömer att vi har en väldigt bra chans att nå det givet vår starka marknadsposition", sade Raysearch vd Johan Löf under fredagens rapportpresentation efter bokslutet för 2023.

I dag har Raysearch redan 1.000 kunder till bolagets dosplaneringssystem av totalt ungefär 8.000 strålterapikliniker globalt som bolagets produkt vänder sig till. Styrkan i bolagets marknadsposition som Raysearch vd påtalar handlar om att han ser att två tredjedelar av vad han beskriver som de 15 ledande klinikerna använder bolagets produkt.

På marknaden ser Raysearch två konkurrerande system. Strålterapisystemmarknaden beskrivs ofta som ett duopol bestående av Siemens Healthineers dotterbolag Varian Medical Systems och svenska Elekta. Båda dessa två nämnda bolag marknadsför sina egna dosplaneringssystem.

Carnegies analytiker ställde under rapportpresentationen en fråga om hur bolagsledningen ser på att försäljningen för helåret 2023 nu ligger på en högre nivå än orderingången.

"Om du ser framåt på portföljen tror jag att orderingången kommer att gå upp så jag är inte oroad över försäljningstillväxten", sade Johan Löf.

En annan fråga från Carnegie berörde administrativa kostnader och planen att minska dem.

Enligt Raysearch finanschef Annika Henriksson är det något som bolaget arbetar för. Här nämner hon utfasningen av konsulter inom finansteamet. Under andra halvåret 2024 väntas Raysearch inte längre ha några konsulter kvar i sitt finansteam. Anställningar på nyckelpositioner ska dock ha tagit något längre tid än väntat.

Raysearch vd flikar in att bolaget tittar på att ta in en ny hyresgäst vid sitt kontor i Stockholm och därmed dela på de befintliga lokalerna.

På en följdfråga från Carnegie om vi till och med kan få se lägre administrativa kostnader 2024 än under 2023 blir svaret från Annika Henriksson att det inte nödvändigtvis kommer att vara så.

"Jag kan inte säga att vi kommer att få se en nedgång i absoluta tal", sade Annika Henriksson.

Administrationskostnader för Raysearch uppgick under helåret 2023 till drygt 195 miljoner kronor.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


RaySearch Laboratories B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -