NVIDIA
LANSERAR FLERA GÅNGER SNABBARE UPPFÖLJARE TILL AI-CHIPSUCCÉ (Direkt)

2024-03-19 07:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Chiputvecklaren Nvidia presenterade på måndagskvällen en flera gånger snabbare uppföljare till Hopper, de processorer som möjliggjort de generativa språkmodeller som medfört en explosion i AI-branschen.

Med uppföljaren, som kallas Blackwell, kommer AI-utvecklingen kunna sträcka sig vidare bortom de relativt simpla AI-funktionerna baserade på röstigenkänning och bildskapande, enligt Nvidia. Nu kommer tredimensionell video kunna genereras genom att användaren pratar med ett datorprogram. De nya modellerna kommer ha runt 1.000 miljarder parametrar.

Nvidias vd Jensen Huang introducerade den nya chiplinjen i samband med bolagets uppmärksammade GTC-konferens. Den presentation vid konferensen som i efterhand beskrivs som mest spektakulär var med Project Groot, där människoliknande robotar utrustade med Blackwell-chip kommer förstå språk och kunna imitera mänskliga rörelser genom att observera sin omgivning.

De nya chipen har 208 miljarder transistorer och kommer utgöra basen i nya datorer och andra produkter som nu nyttjas av världens största datacenteroperatörer – såsom Amazon, Microsoft, Google och Oracle – bolagen som ligger bakom de moln som möjliggör användarnas nyttjande av generativa AI-tjänster.

Lanseringen kommer göras i slutet av året.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


NVIDIA - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Oracle - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -