BÖRSEN
TELE2 STEG MEDAN VOLVO BACKADE, OMXS30 +0,2% (Direkt)

2024-04-03 17:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades svagt upp på onsdagen, nära dagshögsta, efter att ha inlett handelsdagen på minus. Bland vinnarna återfanns Tele2 medan Nibe backade mest bland de större bolagen.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till 2.514. Aktier för cirka 20 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Kort efter öppning var OMXS30 ned omkring 0,3 procent, men vände under eftermiddagen upp på grönt sedan det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn kommit in lägre än väntat.

Inom OMXS0 var Tele2 starkast med en uppgång om 2,9 procent. Valberedningen i teleoperatören har föreslagit att Iliad Groups vd, Thomas Reynaud, väljs till ny styrelseordförande efter att nuvarande ordförande Andrew Barron avböjt omval.

Där bakom steg SBB 2 procent sedan fastighetsbolaget meddelat att intressebolaget Public Property Invest har för avsikt att börsnoteras på Oslobörsen under det andra kvartalet.

Tyngst gick det för Nibe som backade 2,5 procent. Även Volvo, som var mest omsatta aktie, var ned 1,6 procent. Den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar (Class 8), som är en viktig marknad för Volvo, uppgick preliminärt till 17.300 fordon i mars 2024. Det var en minskning med 10.400 enheter jämfört med i februari 2024 och en minskning med 18,7 procent jämfört med i mars i fjol.

Skanska har tecknat avtal om att ersätta en bro i Seattle, Washington, USA. Ordervärdet är motsvarande cirka 14,5 miljarder kronor. Skanskaaktien lyfte 3,5 procent.

Creaspac, som senast i sommar ska meddela ett förvärv eller betala tillbaka insatserna till aktieägarna, steg 2,4 procent till 103 kronor. Efter tisdagens stängning meddelade spac-bolaget att Kindreds tidigare vd Henrik Tjärnström har erbjudits ett uppdrag som ledamot.

SSAB har fått justerade riktkurser och rekommendationer sedan bolaget under tisdagen meddelat att det ska investera 4,5 miljarder euro i ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Bland annat sänkte Handelsbanken Capital Markets sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för SSAB till behåll från köp. SSAB:s aktie backade 3,2 procent.

På samma tema har Carnegie sänkt sin rekommendation för Axfood till behåll från köp. Aktien sjönk 2,2 procent.

Morgan Stanley har vidare sänkt sin rekommendation för Scandic Hotels till undervikt från jämvikt. Aktien var ned 1,5 procent.

Graf: OMXS30 på onsdagen

Källa: Infront

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Axfood - I dag

{point.key}

Creaspac SPAC - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Scandic Hotels Group - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -