Simplicity Småbolag Sverige A
Simplicity Småbolag Sverige ökade 7,2 procent i mars - revanschmånad för eftersläntrare (Finwire)

2024-04-03 14:23

Fonden Simplicity Småbolag Sverige A steg 7,2 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,3 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Ulf Ingemarson.

Inledningsvis lyfter förvaltaren månadens centralbankshändelser där Riksbanken höll styrräntan oförändrad men signalerade samtidigt att nästa sänkning väntas komma i maj eller juni. Även ECB förväntas sänka sin styrränta i juni.

Amerikanska centralbanken lämnade styrräntan oförändrad och direktionens räntebana höjdes något jämfört med december, vilket var väntat.

Aktiemarknaden var samtidigt positivt överraskade då Powell meddelat att inflationen rör sig i rätt riktning och man inte är långt från målet för att kunna inleda räntesänkningar.

"Handelskonflikten mellan USA och Kina intensifierades under månaden. USA överväger nu att svartlista kinesiska företag med koppling till Huawei och hotade med att bannlysa TikTok om företaget inte får en icke-kinesisk ägare. USA ser också allvarligt på Kinas subventioner till fartygstillverkare. Kina svarade med planer på att utesluta Intel, AMD och Microsoft från statliga datorer", skriver förvaltaren.

Uppgången var bred under mars men var samtidigt en revanschmånad för många aktier som inte hängt med under årets starka inledning.

Fastighetssektorn utvecklades starkt och steg i snitt med 15 procent över portföljen. Även analytikerkåren signalerar attraktiva värderingar inom sektorn. Balder som är fondens största innehav inom sektorn steg över 20 procent.

Gällande portföljaktiviteten ökade man i Indutrade under månaden och därmed är det nu fondens största innehav.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Indutrade, Balder och Hexpol med portföljvikter om 4,9, 4,7 respektive 4,3 procent.

Simplicity Småbolag Sverige A, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 7,2
Fond i år, förändring i procent 8,3

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Simplicity Småbolag Sv... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -