USA
IMMIGRATIONEN FÅR SPRETANDE JOBBSIFFROR ATT GÅ IHOP - WSJ (Direkt)

2024-04-03 15:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ökade immigrationen kan vara förklaringen till att sysselsättningen i USA stiger så pass mycket samtidigt som arbetslöshetsnivån börjar stiga. Det kan i sin tur minska risken för överhettning på arbetsmarknaden och tillåta Federal Reserve att börja sänka räntan.

Det skriver Wall Street Journal på onsdagen.

Arbetsmarknadsdepartementets jobbdata består av två serier, en som riktar sig till cirka 119.000 företag och en som riktar sig till cirka 60.000 hushåll. Den förra visar jobbtillväxten medan det är den senare som arbetslöshetsnivån baseras på.

Dessa två serier har visat en ökad divergens det senaste året: den förra visar att ekonomin adderade 2,7 miljoner jobb under året fram till februari medan den senare visade mindre än hälften av denna uppgång, samtidigt som arbetslöshetsnivån steg till 3,9 från 3,6 procent.

För att få fram sysselsättningen i hushållsenkäten multipliceras andelen sysselsatta med den antagna befolkningstillväxten enligt Census Bureau. Och det är detta som kan vara förklaringen till divergensen.

Befolkningen antas ha ökat med 0,5 procent under 2023 från föregående år, men budgetkontoret CBO bedömer uppgången till 0,9 procent med hänsyn till de miljontals immigranter som tagit sig gränsen det senaste året.

Hushållsenkäten kan alltså ha underskattat sysselsättningen och även hur mycket arbetsmarknaden kan växa utan att överhettas.

Tidigare gällde ett riktmärke att USA bara kunde addera 100.000 jobb per månad utan att sänka arbetslöshetsnivån, och skapa ökat lönetryck.

"Många tillsammans med mig har när vi öppnat en jobbrapport haft i bakhuvudet att allt över 100.000 är bortom en stabil takt. Nu visar det sig att det inte är den värld vi lever i", sade Wendy Edelberg på Brookings Institution som i en rapport analyserat detta.

Hon tror i stället att ekonomin kan addera 160.000-230.000 jobb per månad utan att ekonomin blir stramare, vilket ändå är under de 251.000 som företagsenkäten pekade på. I år bör intervallet ligga på 160.000-200.000.

David Mericle på Goldman Sachs ser det som rimligt att immigrationen legat klart över trend 2023. Uppgången i arbetslösheten har letts av fler arbetslösa inom utrikesfödda, vilket går i linje med ett ökat arbetsutbud inom sektorer som nyanlända söker sig till. Det förklarar också varför andra jobbindikatorer har förblivit starka. Antalet varsel har varit begränsat och nyanmälda arbetslösa legat på låga nivåer.

Underskattningen av jobbökningen i hushållsenkäten påminner om utvecklingen i slutet av 1990-talet, då folkräkningen 2000 ledde till en upprevidering av jobbökningen med 1,6 miljoner personer.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -