Lannebo Europa Småbolag A SEK
Lannebo Europa Småbolag ökade 1,5 procent i maj - stark månad för europeiska småbolag (Finwire)

2024-06-13 08:39

Fonden Lannebo Europa Småbolag A SEK steg 1,5 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 11,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Anna Eliason och Andreas Mattson.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att småbolagen har börjat gå starkt på börsen igen efter en längre period där storbolagen dominerat. Förvaltarna menar att eventuella kommande räntesänkningar och avtagande inflation bidragit till det positiva sentimentet för småbolagen.

Starkast bidragande till fondens avkastning under månaden var det franska bolaget Neoen. Företaget mottog ett uppköpserbjudande vilket bidrog till att kursen steg med 20 procent.

"Bolaget är verksamt inom förnyelsebar energi där de både utvecklar, finansierar, bygger och driftar produktionsanläggningar inom sol, vind och biomassa. Vi köpte innehavet i slutet av mars och kursen har stigit 45 procent sedan dess (vilket även tagit bolagets markandsvärde över investerigsgränsen på 5 miljarder euro)", skriver förvaltarna.

Vidare nämner förvaltarna det italienska innehavet GVS, som tillverkar avancerade filter som används inom hälsovård-, energi- och fordonsindustrin. Bolaget levererade en kvartalsrapport som mottogs väl av marknaden, vilket fick kursen att stiga med 21 procent.

Bank of Georgia och BFF Bank var de två bolag som presterade sämst under månaden. Bank of Georgias aktie föll med 31 procent efter att landets parlament röstade igenom en ny lag som enligt förvaltarna uppfattats som tillmötesgående med Ryssland.

"Aktien handlas på P/E 3 (!) och vi anser därmed att de geopolitiska riskerna redan ligger i priset. Med det sagt hade vi mer än halverat positionen före månadens kursnedgång eftersom den tidigare utgjorde en för stor del av fonden givet sin risk", skriver förvaltarna.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Neoen, Volution och Duerr, med portföljvikter om 3,4, 3,0 respektive 2,9 procent.

Industrivaror och tjänster var den sektor som fonden hade störst exponering mot vid månadsskiftet, följt av finans och informationsteknologi, med andelar om 28,9, 16,3 respektive 13,6 procent.

Fonden hade störst geografisk exponering mot Storbritannien, följt av Italien och Tyskland, med vikter om 29, 14,3 respektive 11 procent.

Lannebo Europa Småbolag A SEK, % maj, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,5
Index MM, förändring i procent 2,8
Fond i år, förändring i procent 8,9
Index i år, förändring i procent 11,4

Alexander Fellbom
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Lannebo Europa Småbola... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -