RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR VÄNDE NER EFTER SVAGA USA-DATA (Direkt)

2024-06-18 16:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tisdagens inledande uppgång i Europaräntorna gröptes ur på eftermiddagen efter mjuka USA-data. Fortsatt dämpad valfrossa bidrog till en likartad utveckling för tyska och franska räntor.

Tyska ZEW-index steg till 47,5 i juni, från 47,1 i maj. Det var elfte månaden i rad med stigande ZEW-index, men det var ändå under väntade 50,0. Nulägesomdömet sjönk samtidigt från -72,3 till -73,8, vilket var väl under väntade -65,0.

Data från Eurostat bekräftade att HIKP-inflationen i euroområdet steg till 2,6 procent i maj, från 2,4 procent i april, medan kärninflationen steg från 2,7 till 2,9 procent. Tjänsteinflationen steg från 3,7 till 4,1 procent, även det i linje med den preliminära rapporten.

Som ett eko från debatten i Sverige noterade Capital Economics att den oväntat höga tjänsteinflationen i maj delvis kan kopplas till Taylor Swift.

De konstaterade att priserna på paketresor och logi steg kraftigt, främst i Spanien och Portugal, i samband med hennes konserter. Effekten var mindre i Frankrike, vars ekonomi är större och påverkas i mindre utsträckning av enskilda event. I Tyskland, som Taylor Swift besöker först i juli, märktes ingen ökning i logipriserna i maj.

Det har förekommit spekulationer om att fotbolls-EM i Tyskland, i juni/juli, och OS i Paris, i juli/augusti, kan pressa upp tjänsteinflationen ytterligare, men enligt Capital Economics bör effekterna bli försumbara.

"Tidigare större sportevenemang har inte haft någon märkbar effekt, till exempel när Frankrike var värd för fotbolls-VM 2019", skrev de.

Tidigare på tisdagen meddelade Reserve Bank of Australia (RBA) att styrräntan, som väntat, lämnas oförändrad på 4,35 procent. RBA noterade att inflationen visserligen ha sjunkit tydligt från toppnivåerna 2022, men den ligger ändå en bit över målintervallet 2-3 procent.

"De ekonomiska utsikterna är fortfarande osäkra och den senaste datan har visat att processen att återgå till inflationsmålet kommer sannolikt inte att vara enkel", skrev RBA i ett pressmeddelande.

RBA-chefen Michele Bullock sade vid en pressträff att de diskuterade möjligheten att höja i dag, men valde att lämna oförändrat. De ville poängtera att de är vaksamma på uppåtriskerna för inflationen, men hon skulle inte säga att sannolikheten för en höjning ökar. Det var samtidigt inte aktuellt att sänka räntan vid dagens möte.

Australiska statspappersräntor steg något efter beskeden från RBA samtidigt som dollarn stärktes något mot sin amerikanska motsvarighet.

Svenska statsobligationsräntor noterade endast blygsamma förändringar på tisdagen, tioårsräntan var oförändrad, på 2,18, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 1 punkt, till 2,41 procent.

Euron backade drygt 6 öre mot kronan, till 11:23, medan dollarn tappade 9 öre, till 10:44.

USA-räntorna handlades något högre på tisdagsförmiddagen, men vände nedåt på eftermiddagen efter svaga handelsdata. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,73 procent medan tioårsräntan noterade 4,26 procent, i båda fallen ner 2 punkter jämfört med vid samma tid på måndagen.

USA-data på tisdagen visade att detaljhandeln steg 0,1 procent i maj jämfört med i april (väntat +0,2). Samtidigt reviderades aprilutfallet ner till -0,2 procent, från oförändrat tidigare. Exklusive bilar sjönk försäljningen 0,1 procent (väntat +0,2) och aprilutfallet reviderade ner från +0,2 till -0,1 procent.

Wells Fargo noterade att statistiken antyder att hushållens köpkraft försvagas, men svagheten kan överskattas med tanke på den nu lägre inflationen.

"Delar av maj-svagheten kan kopplas till sjunkande varupriser, vilket betyder att den 'inflationsjusterade' försäljningen troligen var högre än vad statistiken antyder", skrev Wells Fargo i ett kundbrev.

Industriproduktionen i USA steg däremot mer än väntat i maj, +0,9 procent jämfört med i april (väntat +0,3).


Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -