NEW YORK
KLAR UPPGÅNG LEDD AV HALVLEDARSEKTORN, S&P 500 +1,0% (Direkt)

2024-07-10 22:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) New Yorks börser stängde klart upp på onsdagen, efter ett tilltagande avancemang under kvällens gång. Återigen var det tekniksektorn som låg i ledning, särskilt vad gäller halvledarrelaterat.

Vid börsstängning hade S&P 500 stigit 1,0 procent till 5.634, motsvarande en uppgång om 0,6 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 1,2 procent till 18.647. Dow Jones industriindex, som initialt handlades strax under nollstrecket, avslutade handeln upp 1,1 procent till 39.721.

För S&P 500:s del innebar onsdagen den sjunde raka uppgångsdagen. Investerarnas fokus har under första delen av veckan legat på den amerikanska centralbankschefen Jerome Powells utfrågning i senatens bankutskott, som inleddes på tisdagen. Fed-chefen har bland annat lyft fram att USA:s arbetsmarknadsförhållanden är starka, men inte överhettade.

Under torsdagen flyttas blickarna mot amerikansk KPI-statistik, följt av offentliggörandet av PPI-data för juni på fredagen.

I onsdagens börshandel var det fortsatt tekniksektorn som stöttade hjälpte till att indexen, med aktier som Apple, Alphabet och Microsoft upp 1,2-1,9 procent.

Rejäla uppställ noterades även på halvledartemat, där bland andra Nvidia, AMD, Micron Technology och Taiwan Semiconductor sågs lyfta 2,7-4,0 procent. I den sistnämndas fall har intäkter för det andra kvartalet presenterats under onsdagen, vilka överträffade marknadens förväntningar. Intäktstillväxten hänvisades till en stark efterfrågan på AI-applikationer.

Mot strömmen handlades det svenska ljudströmningsbolaget Spotify, vars aktie tappade 2,1 procent efter att analyshuset Redburn nedgraderat aktien till sälj. Enligt Redburn har Spotify alltför optimistiska prognoser, som kommer att vara svåra att leva upp till.

Annonsmjukvarubolaget Hubspot, som det sedan i våras har cirkulerat uppgifter om att Alphabet har i intresse att lägga bud på, rasade 12 procent efter att källor till Bloomberg uppgett att Google-moderbolaget nu avvaktar med de potentiella förvärvsplanerna.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen ned 2 punkter till 4,28 procent.


Graf: S&P 500 onsdagen den 10 juli

Källa: Infront


David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Advanced Micro Devices - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Spotify - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -