Den konsolideringsvåg inom spelbolagssektorn som har härjat utomlands i flera år har slutligen nått Sverige. I början av maj lade det amerikanska spelföretaget ITG ett bud på First North-noterade Entraction, före detta 24hPoker, värt 700 Mkr. Och för två veckor sedan offentliggjorde Betsson köpet av privatägda Betsafe, vilket bland annat innebär att Betsson går om storebror Unibet i storlek.
Betssons förvärv har vi tidigare kommenterat, läs analysen här. Om vi nu fokuserar oss på budet på Entraction så kan vi konstatera att aktieägarna fortfarande har till den 7 juni på sig att bestämma sig för huruvida man ska anta budet eller kanske behålla sina aktier i väntan på ett högre konkurrerande bud.
Det senare förefaller inte vara omöjligt med tanke på det som sker i omvärlden och framförallt inom spelbranschen. I flera länder runt om i Europa, bland annat i Frankrike och Italien, regleras nu den inhemska spelmarknaden och i takt med att fler länder får regelverk på plats kommer också konsolideringen i sektorn att fortsätta.
Entraction utvecklar system och kringtjänster för spel på nätet, som exempelvis poker och sportspel. Kunderna är speloperatörer och företaget omsatte ifjol 341 Mkr, med en nettovinst på 21 Mkr.
Budgivaren IGT är i sin tur en av världens största leverantörer av kasinoutrustning som spelmaskiner och lösningar för onlinespel. Företaget är noterat på New York-börsen och omsatte förra året 12 miljarder kronor.
Köpet av Entraction innebär att IGT fördubblar sin onlineverksamhet och köpet kan även ses som en föreberedelse av bolaget för en legalisering av poker i USA, då IGT:s landbaserade kunder förväntas vilja etablera sig på Internet också.
Budet ser alltså ut att vara industriellt riktigt, men hur attraktivt är det för nuvarande Entraction-ägare? Den egna styrelsen i bolaget anser i alla fall att det ligger på en bra nivå och rekommenderar enhälligt sina aktieägare att ta budet, som ligger på 67,56 kronor per aktie.
Budet kom den 5 maj och jämfört med slutkursen dagen innan motsvarar det en premie på 34 procent. Jämfört med jämviktskursen de tre månaderna innan ligger premien på hela 58 procent.
Baserat på Entractions fjolårsvinst värderas budet till p/e 33. Men fjolåret var ett exceptionellt svagt år för Entraction, vars omsättning föll organiskt med 7 procent och rörelseresultatet mer än halverades. Året innan låg nettovinsten på 73 Mkr. Entractions vinstutveckling har varit blandad sedan 2008 och bolaget är beroende av ett fåtal större kunder, vilket gör att verksamhetsrisken är relativt hög.
Ledningen har tagit upp en del sparprogram som ska få lönsamheten att stiga igen och vår bedömning är att det kommer att ge effekt under resterande del av 2011, i takt med att efterfrågan stabiliseras. Därför är det viktigt att analysera vad Entraction kan tänkas tjäna i år och framåt, snarare än att fokusera på 2010 års svaga vinst.
Rörelsemarginalen landade på 6 procent i fjol, men de två åren innan har den legat mellan 10-12 procent. Vår bedömning är att det är omkring dessa nivåer som den uthålliga rörelsemarginalen i Entraction ligger.
Räknar man med att omsättningen slutar att falla i år och kanske uppgår till fjolårets nivåer runt 340 Mkr, med en långsiktig rörelsemarginal på drygt 10 procent, värderas budet till p/e 19-20 exklusive Entractions nettokassa på 150 Mkr. Det är också i de trakterna som styrelseordföranden Börje Fors hävdar att budet ligger på baserat på bolagets egen prognos om årets vinst.
För 2012 räknar vi med en stark vinsttillväxt då en allt högre andel intäkter från royalty-kunder ger högre marginaler. Klarar bolaget av att växa med cirka 10 procent, med en rörelsemarginal som stiger från 10 till 12 procent, landar 2012 års nettovinst på drygt 50 Mkr. Det ger ett p/e-tal på 14, vilket känns ganska rimligt för ett relativt litet bolag som Entraction.
Så sammantaget bedömer vi att budet ligger på en bra nivå för aktieägarna och rekommenderar att man antar budet från IGT.