Pressad lönsamhet i snabbväxaren Proffice

Proffice växer fort, men trots rådande högkonjunktur vägrar rörelsemarginalen att lyfta. Genom ökad specialisering hoppas Proffice få ordning på lönsamheten och då är kurspotentialen stor. Vi rekommenderar Öka på 3-6 månaders sikt. På bilden vd Lars Wahlström.


4 juli, 2007

Bemanningsbolaget Proffice är verksamt i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Mer än nio tiondelar av omsättningen härrör från personaluthyrning. Den sista tiondelen utgörs av rekrytering samt karriär och utveckling.

Proffice genomgår en strategiförändring mot allt högre specialisering och som ett led i den strategin avyttrades under förra året verksamheterna inom outsourcing. Proffice specialiserar sig mot segmenten Ekonomi, Kontor, Kundservice, IT, Industri och produktion, Logistik och lager samt slutligen Vård.

Ytterligare ett steg i specialiststrategin togs idag när det norska bemanningsföretaget Medifact A/S förvärvades. Medifact är verksamt inom bemanning av läkartjänster i Norge och Sverige. Medifact omsatte förra året 64 miljoner norska kronor och hade en rörelsemarginal på 10 procent. Köpeskillingen uppgår till en fast del på 35 miljoner norska kronor och en rörlig del som maximalt kan leda till 20 miljoner norska kronor i tilläggsköpeskilling. Efter förvärvet kommer Proffice Care att omsätta runt 400 Mkr på årsbasis.

Förra året omsatte koncernen 2,9 (2,1) miljarder kr och röreslseresultatet uppgick till 37 Mkr. Rörelsemarginalen på 1,3 procent var långt från det finansiella målet om en genomsnittlig rörelsemarginal på minst 6 procent.

Första kvartalet i år fortsatte tillväxten och omsättningen steg 42 procent till 845 (594) Mkr. Tillväxten har hjälpts av att förra årets avyttringar har exkluderats ur jämförelsesiffrorna, men med dessa inräknade är ökningen är fortfarande nästan 30 procent.

Rörelseresultatet blev 13 (-3) Mkr, vilket ger en förbättrad, men fortsatt pressad, rörelsemarginal på 1,5 procent.

I Sverige ökade omsättningen med 50 procent till 520 Mkr och rörelsemarginalen var 3,9 procent. Proffice växte i Norge med 42 procent till 220 Mkr med en rörelsemarginal på 1 (3,3) procent. För sorgebarnet Danmark var omsättningen 60 (54) Mkr och rörelsemarginalen fortsatt negativ på -8 (-1,8) procent. Glädjande var att Finland ökade omsättningen till 52 (44) Mkr med en rörelsemarginal på 5,8 (0) procent.

Proffice har en generös utdelningspolicy att dela ut hälften av resultatet efter skatt. De senaste årens svaga resultat har dock gett en skral direktavkastning. 2002 delade Proffice ut 25 öre per aktie, men därefter har bolaget inte delar ut några pengar.

Vid aktuell kurs 22 kr uppgår börsvärdet till 1,5 miljarder kr. Det är mindre än hälften av vår uppskattning av innevarande års omsättning på omkring 3,5 miljarder kr. Når Proffice 4 procent i rörelsemarginal värderas bolaget med en multipel på 10 i förhållande till rörelseresultatet.

Skulle Proffice klara målet om 6 procent i rörelsemarginal ger det en vinst på 2 kr per aktie och ett p/e-tal på 11. Proffice förtjänar inte så optimistiska antaganden baserat på den historiskt svaga lönsamheten, men lyckas bolaget finns det en stor potential i aktien och konkurrenten Poolia visar att möjligheten till högre marginaler finns. Vi rekommenderar Öka på 3-6 månaders sikt.

Ämnen i artikeln

Placera granskar fondjättarna

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 462,54

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.