Hermès är ett 180-årigt familjestyrt lyxvaruföretag som idag är mest känt för sina Birkin- och Kelly-väskor. Bolaget grundades 1837 i Paris av Thierry Hermès med en tydlig målsättning att förse överklassen med läderväskor, resväskor och hästsadlar. Hermès vann tidigt flera prestigefyllda priser för sitt utsökta hantverk. Snart levererade man till Europas absoluta elit. Man försåg den ryska tsarfamiljen med hästsadlar och levererade även produkter till det brittiska kungahuset.
I takt med bilens introduktion och en minskad efterfrågan på hästsadel breddad man verksamheten till kläder och handväskor som idag är bolagets stora kännemärke. Hermès lyckades även förnya den fyrkantiga sidenscarfen under senare delen av 1930-talet. Just sidenscarfen är en produkt som idag är mångt och mycket en av de tydligaste accessoarerna för den franska kulturen.
Hermès startade tidigt egna butiker och man har fortsatt bredda verksamheten, idag har verksamheten totalt 14 olika produktområden. Verksamheten spänner från sidenscarfen, läderhandväskor till smycken och bestick. Den gemensamma nämnaren är väldesignade produkter av högsta kvalitet, en förutsättning som gör att Hermes kan ta ut ett tydligt premiumpris för sina produkter.
Hermès är idag etablerat som ett av världens absolut främsta globala lyxvaruföretagen. Förutom ikoniska handväskor är det franska lyxvarumärket känt för sina sidenscarves som säljs på andrahandsmarknaden för tusentals kronor. Även om Hermès gör både haute couture som är den högsta nivån av sömnadskonst och är mycket exklusivt och skräddarsytt, och ready to wear-mode så är accessoarer som smycken, väskor, scarfs, solglasögon, bälten och slipsar det företaget är mest känt för.
Hermès är ett varumärke som förknippas med många kända kunder och fler med ikon-status än något annat lyxvarumärke – listan är i det närmaste oändligt lång. Audrey Hepburn, hertigparet av Windsor, John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis, Farah Diba, Sammy Davis Jr, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Humphrey Bogart, Romy Schneider och Catherine Deneuve.
Constance-väskan användes av Jackie Kennedy Onassis som gjorde den omåttligt populär. Filmstjärnan och senare furstinnan av Monaco Grace Kelly namngav den ikoniska Kellyväskan.
Den brittiska skådespelerskan Jane Birkin hade önskemål på en mer ändamålsenlig handväska. 1984 var hon med och designande vad som idag är Hermes mest kända handväska: Birkin-väskan.
Efterfrågan på fler av bolagets produkter är lång. Det är exempelvis mer än två års kö för att köpa en Hermès Birkin-väska, enligt rykten är väntelistan stängd. Då pratar vi om läderhandväskor som kostar norr om 100 000 kr styck.
Hermès försäljning har framtill coronapandemin haft tioårig stabil försäljningstillväxt och en tydlig vinsttillväxt. Men som de flesta andra lyxvaruföretagen minskade både omsättningen och vinsten under årets andra kvartal. En tydlig konsekvens när bolagets butiker och fabriker stängdes temporärt. Den stora försäljningsnedgången för det andra kvartalet var lite större än marknadens förväntningar, vilket gjorde att den historiskt höga rörelsemarginalen sjönk ihop som en sufflé. Den landade på 21,5 procent från jämförelsesiffran motsvarande 34,8 procent.
Enligt bolaget har efterfrågan sedan slutet på maj förbättrats betydligt på vissa av nyckelmarknader i Japan och Asien. Drygt 50 procent av intäkterna kommer från Asien med Japan. Förväntningarna bland de analytiker som följer Hermès är en nolltillväxt där. Tuffast utveckling i år spås det på hemmamarknaden Frankrike som står för knappt 13 procent av bolagets totala omsättning. Omsättningstappet uppskattas till 24 procent i Frankrike och 21 procent för övriga Europa som står för knappt 18 procent av den totala omsättningen.
En ökad efterfrågan kan snabbt lyfta vinstmarginalen till forna nivåer.
Det största produktområdet är lädervaror och sadlar, som står för drygt hälften av intäkterna. Kläder och accessoarer är näst störst och står för 21 procent av försäljningen. De övriga produktområdena står för drygt en fjärdedel av omsättningen. Det viktigast var att lädervaror och sadlar minskade mindre än den totala försäljningsminskningen.
Analytikernas vinstprognoser enligt Factset indikerar att den totala försäljningen kommer att minska med runt 12 procent i år. Men redan 2021 kommer försäljningen tillbaka till 2019 års försäljning. Det motsvarar en vinsttillväxt på 13 procent. En vinsttillväxt som fortsätter 2022 på knappt 11 procent.
För 2020 väntas en vinst per aktie på 10,6 euro, vilket motsvarar en minskning med 27 procent. Nästa år väntas ett vinstlyft på drygt 37 procent till 14,5 euro per aktie. Förbättrad efterfrågan väntas vara drivkraften som driver upp lönsamheten betydligt. Snittprognosen för 2021 är en vinst per aktie på 17,0 euro, vilket motsvarar en tillväxt på drygt 17 procent.
P/e-talen för 2020 och 2021 ligger i skrivande stund på 65 respektive 47,6. Det är p/e-tal som är i nivå med övriga bolag i sektorn. Historiskt har aktien har handlats på ett snitt p/e-tal runt 40.
Värderingen beror till stor del på bolagets starka marknadspositioner, inte minst i det snabbväxande tillväxtmarknaderna i Asien. Bolaget väntas dessutom ha möjlighet att förbättra lönsamheten under kommande år. Hermès är marknadsledare inom läderhandväskor och bör ha en premiumvärdering mot sektorn.
Bolaget har en stark tradition av förnyelse och grundarfamiljen Hermès har kvar en ägarandel på 12,5 procent. Familjen är med det bolagets enskilt största ägare, vilket ger en tydlig kontinuitet till det 180-åriga lyxbolaget. Ledningen hanterar företaget mycket långsiktigt och levererar produkter av högsta kvalitet och pris.
Hermes har som många lyxvarutillverkare drabbats hårt av coronpandemin med stängda butiker och fabriker. Och som övriga bolag i sektorn har man levererar svaga siffror. Placera tror att Hermès defensiva kvaliteter kommer att hjälpa till att rättfärdiga premiumvärderingen.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud