Industrin drar, tjänstesektorn svalare

Det är lite mixade signaler kring tillståndet och utveckling för svensk ekonomi som inköpschefsindexen för maj signalerar. Industrin befinner sig i en tydlig återhämtningsfas medan återhämtningen i tjänstesektorn tycks ha stött på patrull.

placera-redaktionellt-2023bilder-050624inköpschefsindexSWE700(002).png

5 juni, 2024

Inköpschefsindexet för industrin steg till hyggliga 54,0 i majmätningen. Väl över den 50-nivå som enligt tumregeln markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det är dessutom den högsta nivån på över två år och indexet ligger nu nära det historiska genomsnittet på 54,3.

Extra glädjande är att orderingången och produktionen är de stora drivkrafterna bakom lyftet under inledningen av 2024. Delindexen för orderingång och produktion ligger på 57,9 respektive 55,9.  Uppgången väntas också hålla i sig och indexet över produktionsplanerna på två års sikt steg 60,4. Den högsta nivån sedan augusti 2022.

Så en hel del att glädjas åt på industrifronten.

I tjänstesektorn ser det lite mörkare ut, utan att för den skulle vara beckmörkt. Här steg visserligen indexet från 48,0 till 49,5 men ligger därmed fortfarande under den magiska 50-nivån. Många, inklusive vi på Placera, hade räknat med att den kraftiga nedgången mellan mars och april var att tillfällig natur och att indexet skulle ta ett rejält skutt uppåt i majmätningen. Framför allt mot bakgrund av att indexet innan aprilmätningen befunnit sig i en positiv trend allt sedan hösten 2023. Så blev nu inte fallet. Till det positiva hör ändå att delindexen för nya order (50,1 i maj) och affärsvolym (50,4) återigen hankade sig över 50-strecket. Om än med mycket knapp marginal.

placera-redaktionellt-2023bilder-050624inköpschefsindexSWE (002).png

Så vi lägger ändå uppgången för tjänsteindexet på pluskontot och räknar med bättre fart under kommande månader. Även om sommarmånaderna alltid är lite vanskliga att bedöma.

Sammantaget ser det ändå lite ljusare ut för svensk ekonomi även om det knappast är någon het konjunktur i vardande. Sverige sticker dessutom ut i ett internationellt perspektiv i och med att det är industrin som numera är i förarsätet i återhämtningsfasen. I stora delar av den övriga världen är det fortfarande tjänstesektorn som drar konjunkturlasset medan återhämtningen i industrin går betydligt trögare. I det senare fallet syns dock tecken på en vändning i viktiga EMU-området, även om det sker från en låg nivå. Här steg indexet från 45,7 i april till 47,3 enligt preliminära majsiffror. (Ny uppdaterad majsiffra publiceras under onsdagen).

Någon större påverkan på Riksbankens penningpolitiska besked den 27 juni lär inte de här siffrorna få. Även om vi på Placera lutar åt att det nog vore välkommet för tjänstesektorn med en ny räntesänkning. Inte minst för att det skulle kunna sätta lite bättre fart på hushållens konsumtion av tjänster.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,07%

Senast

2 451,03

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.