Joakim By förvaltar internationella aktier på Handelsbanken och är bland annat en del av teamet bakom fonden Sverige/Världen. Han tror att en global nedgång endast kommer att ha en marginell effekt på Kinas ekonomi, och möjligen en hälsosam sådan.
De kinesiska börserna har som en reaktion på problem i USA och snökaoset rasat rejält sedan årsskiftet och nu verkar många mena att nedgången är överdriven, vad anser du?
"Problemen i USA skapar oro på marknaden. Men vi tror att den faktiska påverkan på Kinas ekonomi kommer att vara marginell. Bristen på elektricitet har gjort att många större råvarubolag har varit tvingade att stänga kapacitet. Det är negativt för vissa bolag på kort sikt men detta åskådliggör också vilka enorma investeringsbehov som finns i Kina på sikt."
Kan en global avmattning innebära en hälsosam avkylning för Kina?
"En global avmattning kan påverka Kinas export negativt och möjligen pressa ner Kinas BNP-tillväxt mot målet på 10 procent. Den skulle också hindra inflationen från att accelerera ytterligare, vilket är positivt. Problemet med skenande matpriser lär dock finnas kvar en tid framöver."
Har nedgången generat köplägen?
"Ja, allt annat lika ser bolagen mer attraktivt värderade ut, vilket gör att vi hittar fler köptillfällen nu än för ett par månader sedan. Vi gillar främst bolag som gynnas av den inhemska konsumtionen. Marknaden kommer säkerligen att vara volatil i det korta perspektivet men för den som är långsiktig känns det mycket intressant. Vi gillar även de sektorer som gynnas av de enorma summor som ska investeras infrastruktur de kommande åren."
Handelsbanken startade i november förra året en Kinafond, som hittills backat med 15 procent sedan start. Joakim By är inte en av fondens förvaltare men har det senaste året jobbat med ett projekt omkring Kina som banken drivit.
Läs även: Gott nytt år förväntas i Kina