REDAKTIONEN SVARAR: Hej Marie-Louise
Dina frågor är inte enkla att besvara. Det är stor skillnad i risken mellan en valutaobligationen dollar och en Rysslandsfond.
Din valutaobligation har utvecklats väl då den amerikanska dollarn har stärkts mot den svenska kronan. För ett år sedan stod växelkursen i cirka 6 kronor per dollar, och nu har den stigit till drygt 7,5. I mars var den ännu högre, då en dollar kostade över 9 kronor.
Om du ska ha kvar den eller inte beror på hur växelkursen, dollar/svenska kronor utvecklas. Stärks dollarn kommer valutaobligationen att stiga i värde, men försvagas dollarn kommer din vinst att minska. Många anser att den amerikanska dollarn ska falla i värde därför att USA bland annat har så stora budgetunderskott. Den senaste tiden har dollarn också försvagats.
Sedan måste du göra en bedömning av den ryska börsens framtid. Den påvekas mycket av oljepriset, men också av det allmänna ekonomiska läget i både världen och i Ryssland. Mycket talar för att vi har sett det värsta av både finanskris och lågkonjunkturen, och att vi går mot bättre tider, eller åtminstone mindre dåliga tider.
Hur du ska agera beror också på din inställning till risk. En Rysslandsfond är mer riskfylld än valutaobligationen. Köpte du den för att du ansåg att valutaobligationen var en lågriskplacering måste du vara medveten om att din riskprofil ändras markant om du istället köper en Rysslandsfond. Som du säkert förstår kan jag inte ge dig något specifikt råd men jag hoppas att du, med hjälp av mitt resonemang, kan fatta ett bra beslut själv.