Köpa aktier i Facebook?

Räkna med stor hajp kring Facebooks börsnotering på fredag, men räkna också med att andra faktorer än ren fundamental värdering kommer att styra aktiekursen. Här ger placera.nu ger råd om hur du ska agera.


16 maj, 2012

"Industrisamhället ersätts av nätverkssamhället - nya företag skapas och traditionella företag måste anpassa sig", sa vd Jonas Birgersson i prospektet inför Framtidsfabrikens börsnotering 1999. Nu 13 år senare, när själva kronan i nätverkssamhället - Facebook - ska börsintroduceras, återstår frågan om det är en ny bubbla vi ser eller inte.

Svaret på frågan om man ska teckna aktier i Facebook är tudelad. Det finns en kortsiktig och en långsiktig taktik och de skiljer sig markant från varandra.

På kort sikt finns det skäl att räkna med ett solitt intresse som, beroende på den slutliga teckningskursen, kan resultera i ett rejält uppställ i aktien direkt. Teckningsintervallet är i skrivande stund 34-38 dollar per aktie. 421 miljoner aktier erbjuds till ett värde av cirka 16 miljarder dollar, 115 miljarder kronor. Det ger ett värde på hela bolaget som sannolikt går en bra bit över 100 miljarder dollar, alltså drygt 700 miljarder kronor.

För inte så länge sedan betalades aktien i 44 dollar i gråmarknadshandeln. Bland olika mäklarfirmor talas det om en riktkurs kring 40 dollar per aktie. Med en intakt hajp kan det gå över den nivån snabbt. Och den tycks vara intakt, vilket inte undgått företaget som både höjt teckningsintervallet och det antal aktier som bjuds ut.

Lägg därtill att det inte är ovanligt att många förvaltare av ren och feg överlevnadsstrategi gärna vill ha hajpade aktier i sin portfölj när det är blir tal om introduktion. Ju större börsvärde och hajp, desto större är risken för en förvaltare att bli kritiserad för att ha missat tåget.

När det dessutom är en låg andel aktier som verkligen bjuds ut i relation till hela företagets värde så skapas något som vi kan kalla tekniskt köptryck. Vi har sett flera sådana exempel i börshistorien.

Det som är viktigt att komma ihåg är att den här typen av kortsiktig dynamik inte har någon bäring på det långsiktiga värdet på ett företag, i alla fall inte när hajpen är så hysterisk som inför Facebooks börsintroduktion.

Den som försöker spela på sannolikheten att det här kortsiktiga mönstret upprepar sig i Facebook tar dock en betydande risk. Möjligheten att som svensk investerare få tilldelning i introduktionen är ytterst begränsad. Om man då väljer att lägga en köporder i marknaden är risken betydande att man istället bli den siste dåren som köper på toppen, när den kollektiva köppaniken är som störst.

För den som investerar på längre sikt, vilket man som normal svensk placerare bör göra med tanke på hur långt från händelsernas centrum man befinner sig, talar risk/belönings-kalkylen för att avvakta. 

När indexkramande förvaltare fått sitt sjunker det tekniska köptrycket. Så småningom tillåts insiders börja sälja sina egna aktier efter introduktionen. Förr eller senare kommer också folk att fråga sig hur mycket av en akties värde som kan ligga i framtiden. Och vad som händer med det värdet om när riskpremien eventuellt stiger i marknaden.

Värdet i Facebook ligger primärt i den infrastruktur som drygt de 900 miljoner användarna utgör. Konsten att profitera på användarnas närvaro är knäckfrågan men prognoserna bland USA-analytikerna imponerar inte. Bolagets omsättning väntas stiga från 3,7 miljarder dollar till 5,1 miljarder i år. Samtidigt väntas vinsten öka från fjolårets 0,43 dollar till 0,53 dollar per aktie.

Det innebär att i den högre delen av det prisintervall på 38 dollar som indikerats skulle bolaget värderas till över 20 gånger årets väntade omsättning. Jämför vi med andra nätfenomen som Google eller Linkedin så är det så kallade p/s-talet (pris/försäljning) skyhögt.

Fjolårets stora introduktionsbesvikelse, Groupon, värderas idag till p/s under 3. En ursäkt skulle vara att omsättningen är på väg att explodera, men inte av analytikerprognoserna att döma: Facebooks p/s-tal ligger omkring 12 gånger 2014 års omsättning. Fortfarande mycket högt.

Om vinsten och vinstutvecklingen är hög så är omsättningen underordnad, hävdar optimisten. Det stämmer visserligen men de amerikanska analytikernas antaganden kring Facebooks vinstutveckling imponerar inte heller. I taket av prisintervallet vid börsnoteringen skulle aktien handlas till 72 gånger 2012 års vinst och nästan 40 gånger 2014 års vinst.

Relativanalytikern kan peka på att karriärnätverket Linkedin, som börsintroducerades  i fjol, i dagsläget värderas till drygt 150 gånger årets väntade vinst. Även om Linkedin väntas ha en högre vinsttillväxt än Facebook de närmaste åren är också det en absurt hög värdering som lämnar ytterst litet utrymme för besvikelser.

Groupon värderas till drygt 50 gånger årets vinst, men om analytikerna får hyggligt rätt på vinstutvecklingen nästa år så faller p/e-talet radikalt till bara 14 gånger nästa års vinst.

Facebooks tillskyndare kan peka på Googles börsnotering för några år sedan som ett lysande exempel på höga värderingar som betalat sig. Men med dagens värdering av Google, 14 gånger årets väntade vinst tillsammans med förväntingar om fortsatt god vinstutveckling kommande år, framstår den aktien som tydligt mer attraktiv.

Om vi återgår till Jonas Birgersson och Framtidsfabrikens börsnotering 1999 kan vi konstatera att han fick rätt. Nätverkssamhället gick kanske till och med längre än vad han hade väntat sig ¿ tekniken tas för given. I dag talar vi inte ens om tekniska nätverk utan om sociala.

Varje företag med självaktning försöker skapa en relation till befintliga och presumtiva kunder genom olika sociala mekanismer. Däremot hade han nog inte, Jonas Birgersson, räknat med att hans eget Framtidsfabriken skulle degraderas till ett traditionellt företag på rekordtid. Det finns betydande skillnader mellan Framtidsfabriken för 13 år sedan och dagens Facebook, men vissa likheter är slående när det kommer till aktiedynamiken.

När Framtidsfabriken gick till börsen i juni 1999 var hajpen kring it-konsulterna enorm. Mannen på gatans kunskap om vad tusan företaget sysslade med var begränsad. Den allmänna bilden var en vag uppfattning om det i alla fall handlade om framtiden.

Men när vissa investerare verkade utgå från att Framtidsfabriken, Icon Medialab med flera hade uppfunnit hjulet handlade det snarare om att de försåg informationssamhället med ekrar. Nödvändiga, men utbytbara.

Av Facebooks 900 miljoner användare har en bråkdel ens ägnat en tanke åt företagets affärsmodell. För den stora majoriteten är det ett socialt nätverk. Facebook har blivit en dominerande infrastruktur. Fortfarande inget hjul, utan mer ett nav. Även om företaget har en starkare position i sin nisch än vad Framtidsfabriken hade i sin, så är den alltjämt utbytbar.

Mediernas fokus på internetkonsulterna var betydande. Medieintresset för Facebook har varit ännu större. Bolaget har till och med varit i centrum för den spelfilm som för 18 månader sedan hade svensk premiär.

Det fanns en hög grad av kollektivt självbedrägeri i it-bubblan. Resultatet ansågs kortsiktigt ointressant, tillväxten var allt. I Facebooks fall ska de stora intäkterna och vinsterna komma någon gång i en diffus framtid. Frågan är bara när, och hur den sociala nätverksekonomin ser ut om några år.

I många internetkonsulter fanns det också ett mer eller mindre latent underskott på aktier. Erbjudandet i Framtidsfabriken övertecknades 14 gånger. Kursuppgången fick ett självgenererande förlopp. Förvaltare, både renodlade indexförvaltare som traditionella indexnära aktörer, tvingades köpa aktier för att inte underprestera mot index. Som nämnts ovan är risken för ett sådant tekniskt köptryck stort också i Facebook.

Och det kan vända fort. I internetkonsulterna ersattes köptrycket med ett tekniskt säljtryck när grundare och större ägare som var med inför noteringen äntligen sälja sina aktier. Den dagen kommer att komma även i Facebook.

Men visst, det var många som tjänade enorma pengar på internetkonsulterna så länge hajpen höll i sig. De som dansade närmast utgången var vinnarna. Facebook kan mycket väl bli en bra investering, rentav jättebra på både kort och lång sikt. Poängen här är att det också kan bli en mycket dålig investering på både kort och lång sikt.

Så på kort sikt finns det utrymme för bra affärer, främst för dem som får möjlighet att teckna i erbjudandet. Risken stiger snabbt ju starkare hajpen blir och ju högre man kommer in i aktien.

På längre sikt motiverar inte den överblickbara väntade avkastningen den höga risken. Vi kan inte med trovärdighet säga att Facebook är det självklara digitala sociala navet om fem eller tio år och att det är företagens favoritplats för marknadsföring. Ju mer hajp som råder kring ett börsfenomen, desto mer kräsen ska man vara. I Facebook är det en jättehajp. 

Att investera långsiktigt på dagens värdering är som att köpa en lottsedel. En del gillar det, andra väntar och ser om prislappen och värderingen kanske blir lägre i framtiden.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,92%

Senast

2 434,06

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.