Problem med låg likviditet
I en opinionstext av The Economist beskrivs hur nätmäklare som Robinhood, Charles Schwab och Interactive Brokers redan erbjuder nattlig handel i hundratals aktier. Institutionella investerare har i decennier använt så kallade dark pools, plattformar utanför börsen där stora order kan läggas i tysthet. Det är ofta genom dessa som nattliga ordrar exekveras.
Argumentet för nattöppen börshandel är ökad tillgänglighet och transparens. Men det löser enligt The Economist inte problemet med låg likviditet. Redan idag är större delen av handeln koncentrerad till öppnings- och stängningsauktionerna, där prisbildningen är bäst. Under övriga tider är handeln gles.
Regulatorer skulle i teorin kunna kräva att likviditetsgaranter tillhandahåller priser även nattetid, som de gör dagtid. Men med lägre likviditet blir det svårare att matcha köp- och säljorder, vilket tvingar likviditetsgaranter att hålla större positioner längre, något som ökar både risk- och kapitalkrav. Det driver i sin tur upp kostnaderna och gör priserna mer volatila.
Utöver handelsfrågor finns också rent praktiska hinder. Timmarna utanför börshandeln används idag för eftermarknadsrutiner som avstämningar, värderingar och felkorrigeringar.
Med dygnet-runt-handel försvinner denna paus, vilket riskerar att sätta press på systemet.
Hur liknande regleringar skulle påverka Stockholmsbörsen är oklart. Placera har varit i kontakt med Nasdaq Stockholm, som avböjt att ställa upp på intervju.