Karl-Mikael Syding
Läs mer om att investera i lån
Karl-Mikael Syding var en av Sveriges och Europas starkast lysande finansstjärnor, som förvaltare och VD på hedgefonden Futuris inom Brummer & Partners. Fonden vann flera priser och var oerhört framgångsrik. Men efter över 20 år som analytiker och förvaltare valde Syding att säga upp sig. Med över 100 miljoner kronor på kontot hade han pengar att leva på resten av livet.
Han förvaltar sitt kapital i främst onoterade företag. Anledningen är enkel: Det är svårt att hitta intressanta investeringar på börsen.
– Jag tycker att börsen är övervärderad och har varit det ett tag. Systemet är lite riggat, säger han och fortsätter:
– Min tydliga investeringsstil är att det ska finnas ett faktiskt värde i slutändan med allting som jag köper. Jag har haft svårt att hitta något sådant på börsen sedan 2014.
Även om han struntar i börsen så frångår han inte de klassiska rekommendationerna med flera olika tillgångsslag. Han investerar i vad han kallar en pizzaportfölj, eller rättare sagt en Quattro Stagione med fyra olika tillgångsslag. De fyra pizzapåläggen ska vara så okorrelerade sinsemellan som möjligt och består oftast av fastigheter, guld, onoterade aktier och räntetillgångar.
Räntedelarna har dock varit svåra att fylla det senaste året eftersom bankkonton och obligationer knappt har gett någon avkastning. Men för lite mindre än ett år sedan fick han upp ögonen för Lendify – och investerade en miljon kronor i ett Autoinvestkonto på plattformen.
– Jag hörde talas om dem och tyckte att det lät som en spännande tillgångsklass. Jag har vid flera tillfällen lånat ut pengar till vänner och bekanta, eftersom jag ville ha något som påminde om likviditet och kontanter men som ändå gav någon slags avkastning utan extra risk, som exempelvis aktier. Men varje gång som något går snett med de privata utlåningarna så är det jobbigt att rodda i. Det här kändes som ett bättre alternativ.
I dag ligger hans låneportfölj på strax över sju procents avkastning. Trots att det är lägre än när han lånar ut på egen hand är fördelarna med Lendify många, anser han.
Läs mer om att investera i lån
– Jag kan tjäna pengar på samma sätt som bankerna och får hjälp med sådant som jag annars måste göra själv i min privata utlåning. Här får jag systematisk hjälp med vilken risk jag egentligen tar och jag får även systematisk hjälp med indrivningen eftersom det finns ett system med påminnelser och inkasso. För mig kändes det som en självklarhet att flytta över min privata utlåning till Lendify, säger han och avslutar:
– Jag har fortfarande en stor andel kapital upplåst i både privata lån och företagsinvesteringar. Tanken är att jag ska byta ut dem mot Lendify över tid i takt med att jag får tillbaka pengarna.
Peer to peer-lånen, även kallad marketplace lending, kom till Sverige med ett ursprung i USA och Storbritannien där marknaderna har vuxit sig stora. I Sverige har ett antal aktörer i olika storlekar etablerat sig de senaste åren. Störst på den svenska marknaden är Lendify som startade sin verksamhet för fyra år sedan. Per den sista mars 2018 hade Lendify lånat ut 805 miljoner sek via sin plattform och ligger nu på en årstakt på 1,5 miljarder sek. Både institutionella och privata investerare har investerat kapital via plattformen. Lendify har byggt en teknisk plattform och en kreditmodell som är i effektiv, robust och långsiktig och vänder sig endast till kreditvärdiga låntagare.
Erika Eliasson, IR-chef på Lendify
– Vi godkänner endast 10 procent av ansökningarna och alla som ansöker om lån går igenom en gedigen kreditprövning. Man får inte ha några betalningsanmärkningar och ska ha en stabil ekonomi. Vi dockar in i en redan etablerad struktur. Historik och data kring kreditvärdighet finns väl dokumenterad och är tillgänglig även för relativt nya aktörer som Lendify. Vårt kreditteam har mycket lång erfarenhet från etablerade aktörer av att bedöma krediter och vår kreditmodell är minst lika gedigen och robust som bankernas. Vi är dock en helt digital aktör vilket innebär att vi kan sänka kostnader och förbättra kundupplevelsen, säger Erika Eliasson IR-chef på Lendify
Hon understryker också att de inte är ute efter att öka blancolånemarknaden som uppgår till över 200 miljarder kronor.
– Den finns ju där oavsett vad vi tycker om den. Vi erbjuder endast kreditvärdiga låntagare att låna pengar via oss och vi tar starkt avstånd till sms-lån med extremt höga räntor och korta löptider. Det vi vill göra är att förbättra villkoren på marknaden både för låntagare och investerare och utmana bankernas oligopol.
Som investerare investerar du i en korg av lån vilket sprider riskerna. Den genomsnittliga årsavkastningen efter kreditförluster och avgifter har varit ca 6 %. Det finns även en likviditet i tillgångsslaget genom att investerarna kan köpa och sälja portföljer via en andrahandsmarknad. Mediantiden på en försäljning ligger på ca 4 timmar från det att en portfölj läggs upp till försäljning till att den har blivit såld och det genomsnittliga priset på andrahandsmarknaden ligger på 101,55 %, dvs högre än det nominella värdet på portföljen.
Läs mer om investeringar i lån