Swedbank
Tips till företagare inför årsskiftet (Cision)

2021-12-29 11:00
Inför årsskiftet är det som företagare bra att ha koll på exempelvis sitt eget löneuttag och pensionssparande, men även att få iväg fakturor för rut- och rotarbeten. Det finns även vissa statliga stöd kopplade till pandemin som fortfarande går att söka.

- Som företagare behöver man tänka på att se över och eventuellt justera sitt löneuttag innan årsskiftet och skicka iväg fakturor för rut- och rotarbeten så att kunderna hinner betala dem i år, säger Jörgen Kennemar, senioranalytiker på Swedbank.

Har du tagit ut ”tillräckligt” i lön?

Hur mycket du som företagare tar ut i lön är viktigt för att kunna få ersättning vid exempelvis pension, sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet. För maximal avsättning till den allmänna pensionen behöver du ta ut en lön eller överskott på cirka 550 000 kronor före skatt för 2021. I aktiebolag påverkar löneuttaget även utrymmet för att ta ut aktieutdelning till en förmånlig beskattning.

- Om man har inkomster över detta kan det vara läge att även göra insättningar på ett avdragsgillt privat pensionssparande. För att få avdrag i inkomstdeklarationen 2022 måste du satt in pengarna senast den 31 december i år. Exakta villkor finns hos Pensionsmyndigheten, säger Jörgen Kennemar.

Skattereduktion för arbete och material grön teknik

Från och med den 1 januari 2021 kan dina kunder som är privatpersoner få skattereduktion för delar av kostnaden för arbete och material när de anlitar ditt företag för installation av grön teknik. Reduktionen är 15 procent vid installation av solceller och 50 procent för installation av laddningspunkt för elfordon och system för lagring av egenproducerad el.

- Totalt kan en privatperson få 50 000 kronor i skattereduktion per år och du ger kunden avdraget direkt på fakturan. Därefter begär du en utbetalning via Skatteverkets e-tjänst ”Grön teknik – företag”. För arbeten under 2021 ska du ha gjort detta senast den 31 januari 2022, säger Jörgen Kennemar.

Tillfällig lag om skattereduktion för inventarieinköp under 2021

Företagare som köpt inventarier under 2021 kan få skattereduktion på 3,9 procent av inventariernas anskaffningsvärde. Villkoren för att få reduktionen finns på skatteverket.se men innehåller bland annat krav på innehavstid och att det finns tillräckligt mycket skatt att göra avdraget från.

Omställningsstöd för särskilt drabbade företag och evenemangsstöd

Det finns fortfarande några coronarelaterade stöd att söka, bland annat kan företag som drabbats särskilt hårt av restriktionerna i samband med pandemin söka omställningsstöd fram till den 31 december 2021. Utifrån vissa villkor går det även att söka evenemangsstöd fram till årsskiftet.

Förskottsbetalning för rut- och rot-arbete

Om du kommit överens med din kund om förskottsbetalning och kunden betalar innan årsskiftet måste du ha utfört arbetet senast den 31 januari 2022 för att din kund ska ha rätt till skattereduktion för 2021.

Julgåvor till anställda

Gåvor som du ger till anställda under 2021 behöver inte förmånsbeskattas om det totala värdet av dem inte överstiger 2 000 kronor inklusive moms per anställd och att du inte ger dem i pengar. Denna tillfälliga regel gäller utöver tidigare regler att ge skattefria gåvor till anställda, exempelvis vid jul. En julgåva får normalt ha ett värde på max 500 kronor inklusive moms för att vara skattefri men under 2021 är det tillåtet att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan och därmed kan du ge anställda en skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor. Läs mer på skatteverket.se om villkor för gåvor till anställda.

För mer information:                                       

Jörgen Kennemar, seniorekonom och analytiker, Swedbank, +46 70 643 83 29

www.swedbank.se/foretagande

www.swedbank.se/foretagstips

Amanda Billner, presskommunikatör Swedbank, +46 73 045 11 68                                                                    


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -