G4S på säker mark

Dansk-brittiska bevakningsbolaget G4S växer hyggligt trots sin enorma storlek och framstår som konjunkturstabilt. Det är ingen dum aktie för den som tror att börsen fortsätter att vara skakig framöver.


19 mars, 2009

Vi har skrivit om G4S ett par gånger i Börsveckan de senaste åren, men en kort resumé om bolaget är nog på sin plats. Koncernen bildades 2004 genom att danska Group 4 Falck och brittiska Securicor gick samman. Idag känns koncernen företrädesvis brittisk med huvudkontor i Crawley och britter på de flesta topposterna. Redan vid fusionen var detta en jättekoncern med 360 000 anställda, mest väktare. Men tillväxten har varit stark sedan dess mycket tack vare att både Falck och Securicor hade satsat på att etablera sig på tillväxtmarknader som Indien, Mellanöstern, Asien och Afrika. Här är penetrationen av säkerhetstjänster fortfarande låg och tillväxten god.

Förra året ökade försäljningen på dessa "Nya marknader" organiskt med 16 procent och svarar nu för 24 procent av koncernens totala intäkter. Dessutom är marginalen finfin. I fjol låg den på 8 procent vilket kan jämföras med G4S koncernsnitt på 5,9 procent och Securitas 5,5 procent. Men tillväxten har också kommit genom en rad förvärv vilket inte minst syns i balansräkningen. Goodwillposten är 142 procent av eget kapital och nettoskulden i nivå med detsamma. Men tack vare G4S stabila kassaflöden är detta inget omedelbart problem.

Det ligger förstås nära till hands att jämföra G4S med Securitas. Men efter tredelningen av den svenska säkerhetskoncernen är parallellen inte lika tydlig längre. G4S har behållit sin struktur med allt under samma tak - väktare, larm och värdetransporter. Bägge bolagen är ganska stora i Nordamerika. G4S får 22 procent av intäkterna därifrån, Securitas 38 procent. Men en viktig skillnad är att G4S arbetar mycket mera för offentliga kunder, till exempel med att övervaka kärnkraftverk och (en nyare affär) den amerikanska gränsen mot Mexiko. Cirka 50 procent av de amerikanska intäkterna kommer från det offentliga.

G4S satsning på tillväxtmarknaden har ingen motsvarighet i Securitas, även om svenskarna de senaste åren börjat bygga upp en sådan verksamhet genom förvärv i exempelvis Chile. Men jämfört med G4S är detta ingenting. Dansk-britterna har 120 000 anställda bara i Indien. Ett annat anglosaxiskt särdrag hos G4S som man rakt inte finner i Securitas är bolagets intensiva framtidssatsning på "justice markets". Bolaget bygger och driver till exempel fängelser på 25-årskontrakt i England. Den som tror på en privatisering av rättsväsendet i välfärdsstaterna som investeringstema finner nog G4S en intressant aktie. G4S fördjupade satsningen på detta område genom fjolårets 4,5 miljarders-köp av GSL som driver fängelser i England, Sydafrika och Australien.

Men även om verksamheterna skiljer sig åt en smula är det inte ointresant att ställa värderingen av säkerhetsjättarna mot varandra. I fjol omsatte G4S 74,7 miljarder kronor, och växte 9,5 procent organiskt. Rörelseresultatet låg på drygt 4,3 miljarder och rörelsemarginalen 5,9 procent (6,0). Per aktie tjänade företaget 1,73 kronor. Aktien handlas till 14 gånger fjolårets vinst medan Securtias värdeas till p/e 12. Bolagens skuldsättning är likartad. Värderingsskillnaden beror dock mestadels på hur bolagen redovisat sina förvärv (G4S skriver av mer mot resultatet), och vi bedömer att aktierna handlas rätt jämndyrt sett till 2009 års vinst (p/e 11).

Om något så känns detta kanske lite snålt för G4S som har en bättre organisk tillväxt än Securitas. Men både Securitas och G4S har gått klart bättre än börsen det senaste året vilket speglar bolagens rykten som relativt konjunkturstabila.

För Securitas del naggades den bilden i kanten av senaste kvartalsrapporten som visade på en kraftig inbromsning i USA, vilket skeptikerna tog som tecken på vad som väntar också i Europa. Och om Securtias är en "falskt defensiv" aktie så känns p/e 11 lite högt. G4S hade också problem i USA där tillväxten bara var 3,6 procent förra året. Men det berodde på att man tappade ett enskilt storkontrakt på bevaktning av kärnkraftverk. Exklusive den effekten så var tillväxten 7 procent. GS4 ledning drar sig inte för att marknadsföra bolaget som konjunkturstabilt.

Två tredjedelar av verksamheten finns på områden som växer mer än snittet på säkerhetsmarknaden, heter det. Det rör sig om "Nya marknader", värdetransporter och den offentliga verksamheten som exempelvis fängelsedrift. Ungefär 30 procent av verksamheten drivs inom rammen för mycket långa kontrakt som vägtullar i Colombia (5-10 år) och kontanthanteringscentraler för banker (15 år). Bolagets geografiska spridning är knappast möjlig att överträffa - G4S har 530 000 anställda i 115 länder.  

Sammantaget känns G4S som en hygglig aktie för den som inte tror på någon stor börsvändning på kort sikt (då finns det klart bättre papper). Vi hade ett köpråd i 08-34 och det får stå kvar. Riskerna är främst att bolaget misslyckas med sina förvärv, blir svårstyrt på grund av sin kollosala storlek eller att skandaler som upplopp i bolagets fängselser skadar dess image.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

3,11%

Senast

2 525,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.