Om behovet av strategi

Krönika  En sak är att ha en åsikt om en specifik aktie eller fond, en annan är att veta om man alls ska ha aktier, eller särskild typ av fond. Den senare frågan ska placera.nu bli bättre på att besvara, bland annat genom en stjärnrekrytering.

Jag har glädjen att meddela att Pekka Kääntä från och med den 18 april börjar som skribent på placera.nu. Han sysslar med det vi kallar makroekonomi, det vill säga konjunkturläget, valutarörelser, räntor och vad det får för konsekvenser på olika tillgångsslag som till exempel aktier och råvaror, det vi kallar investeringsstrategi.

Pekka har arbetat på Konjunkturinstitutet, varit reporter på Affärsvärlden och Veckans Affärer, förvaltat en räntefond på Thenberg&Kinde, och kommer nu senast från rollen som makrostrateg på Länsförsäkringar.

Jag tycker själv att placera.nu är bra på aktie- och fondanalys. Vi kan svara på om Volvo, Ericsson eller Lundin Mining är köp- eller säljvärda. Vi kan ranka aktiefonder mot varandra, hedgefonder, räntefonder.

Strategi, och val av tillgångsslag vi i det stora hela, har vi varit svagare på.

Genom rekryteringen av Pekka Kääntä kan vi bättre lyfta vi fram även det strategiska i sparandet. Vi ska bli bättre på att svara på grundfrågan: Givet läget i Sverige och världen, vad ska jag investera i?

Det här är ett område som jag vet är innerligt efterfrågat från er läsare. Vi får ofta frågor som till exempel: "Hur kommer dollarn att gå? Om den går upp/ned, vilka investeringar är bäst då?"

Vi på redaktionen är inte helt rudis på detta, men den typen av frågor är Pekka Kääntä specialist på. Vi har skaffat oss en skribent som förstår vidden av amerikanska arbetslöshetssiffor, Sydeuropas skuldsättning, Riksbankens ränteförändringar, ja alla de stora frågor som påverkar oss alla på ett stort och svårgripbart sätt. Och han kan förklara det så man förstår.

Med denna krönika aviserar jag också för en bredare krets att vår aktieskribent Anders Hägerstrand, som förtjänstfullt skrivit främst om börsens populära råvarubolag, lämnar oss i början av maj för att gå till Dagens Industri.

Vi på placera.nu jobbar stenhårt varje dag för att du ska få professionell och oberoende vägledning i ditt sparande, gratis - en smått unik företeelse vill jag säga.

PS. Följ mig gärna på Twitter, där heter jag @gunnarwrede.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -