Tajmade försäljningar från Hexagon-toppar

Hexagon Hexagon rasar på torsdagen efter en svagare rapport än väntat. Det får vd Ola Rolléns och storägaren Melker Schörlings stora aktieförsäljningar i slutet av maj, då aktiekursen var cirka 30 procent högre än nu, att framstå som mycket vältajmade.

Hexagons storägare Melker Schörling och vd Ola Rollén sålde den 24 maj tillsammans totalt 11,7 miljoner aktier i Hexagon, då motsvarande ett värde om cirka 1,8 miljarder kronor.

Att Melker Schörling sålde aktierna uppgav han vara en strävan efter en låg skuldsättning i MSAB, för att "dra nytta av nya möjligheter som kan komma i tillägg till våra nuvarande investeringar".

Ola Rollén uppgav å sin sida att han ville sälja av aktierna för att återbetala på de lån som har finansierat att han löpande har ökat sitt ägande i Hexagon.

"Jag behåller ett betydande ägande i Hexagon efter denna transaktion, för närvarande värderat till cirka 300 miljoner kronor. Mina förväntningar är att mitt kvarvarande innehav i Hexagon kommer att vara lika finansiellt fördelaktigt under de kommande åren som det har varit hittills",skrev Ola Rollén i ett pressmeddelande efter försäljningarna.

Men särskilt fördelaktigt var det knappast att äga aktierna efter den rapport för andra kvartalet som Hexagon presenterade på torsdagen, där resultatet var svagare än väntat. Aktien rasade med 10 procent och handlas nu till 115 kronor per aktie.

Enligt uppgift mäklades aktierna till priset 150 kronor. Därmed såldes Rolléns och Schörlings aktier till en kurs som är 30 procent högre än den idag.

Erik Lidén, vd för fondbolaget Scientia vars förvaltning bygger på insynspersoners handel, tycker att det förefaller vara "mer än en tillfällighet" att Rollén och Schörling minskade sitt innehav så ordentligt som de gjorde i maj.

"I samband med försäljningarna menade Rollén på att kursen skulle stiga markant framöver och att hans försäljning var av privatekonomiska skäl. Det är möjligt, men hade han sålt om han trodde att kursen skulle dubblas på kort sikt? Sannolikt inte".

Han berättar att man på Scientia tolkade försäljningarna mycket negativt.

"Det är alltid negativt när insiders som grupp säljer aktier i ett bolag, men extra negativt när det är toppskiktet av insiders samt när det rör sig om stora försäljningar."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -