Att sänka PPM-avgiften är att ta från unga

Krönika En sänkt avgift till PPM skulle i praktiken innebära att dagens pensionärer tar pengar från unga och från dem som själva vill bestämma över sina pensionspengar.

Att det finns brister i premiepensionssystemet har påpekats på många håll, och systemet är nu under utredning. Under tiden har flera av de borgerliga ledamöterna i den så kallade Pensionsgruppen, som består av representanter från de partier som står bakom pensionsuppgörelsen, öppnat dörren för att sänkt avgift till premiepensionen skulle kunna bli verklighet. Läs mer här.

Idag är avgiften till premiepensionen 2,5 procent. Det som diskuteras är en sänkning till 2 procent. Det kan tyckas som en struntsak, men det är det inte.

Premiepensionssystemet har den egenheten att pengarna där är öronmärkta för individen. Det är pengar från din lön som går direkt till ditt eget sparande, och som du själv bestämmer över. En sänkning av avgiften till premiepensionen skulle betyda en ökad avgift till inkomstdelen i det allmänna pensionssystemet. Det betyder att en större del av din lön skulle gå in i en gemensam pott och betalas ut till dagens pensionärer istället för att direkt sparas till dig.

Det går att spekulera i varför politiker öppnar dörren för detta. Dagens pensionärer och personer som snart ska gå i pension är stora grupper och deras röster är mycket värda. Många av dessa har fått se sina pensioner åka jojo i och med att pendeln slår till i pensionssystemet när läget går upp och ned i svensk konjunktur.

Men man bör inte spela ännu mer med yngre generationers pengar för att täcka upp för att systemet är konstruerat på det sätt det är idag. Ekvationen för yngre generationer när det gäller pensionssystemet ser redan långt sämre ut än den gör för dagens pensionärer. Det är därför tjänstepensionen väntas bli så mycket viktigare för pensionsinkomster i framtiden för dem som går i pension om något eller några decennier.

Det finns i Sverige dessutom en stor andel pensionssparare som själva vill bestämma över sina pensionspengar, gamla som unga, och det tycks ivrare av bantad premiepension helt glömma bort. Alla vill inte placera pengar själva, men för dem som föredrar att vara passiva finns bra alternativ i form av Sjunde AP-fonden, vars fond steg med över 17 procent under 2012.

Det är först om 20-30-40 år som sparare till fullo kan ta del av den tillväxt som exponering mot värdepapper kan ge över en längre tidshorisont. Det är därför som premiepensionen i långt större utsträckning rör morgondagens än dagens pensionärer. Alla som har ett antal år kvar till pensionen, och som gillar tanken att få bestämma över sina egna pengar, borde uppröras av att klåfingriga politiker redan efter tio år vill lägga ned eller banta premiepensionen.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -