Fler bolåneprutar allt bättre

Bolån Prutarna på bolånet har blivit fler och de lyckas allt bättre. I genomsnitt lyckas vi pruta 0,37 procent på vår bolåneränta. Det visar en undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Avanza Bank.

Cirka 30 procent av de tillfrågade i undersökningen har försökt pruta på sitt bolån och lyckats, jämfört med 24 procent i den undersökning som gjordes i mars 2012.

13 procent uppger nu att de har prutat mellan 0,1 och 0,3 procentenheter på den ränta de först erbjöds av banken. 11 procent har prutat mellan 0,3 och 0,5 procentenheter. Tre procent har prutat mer än 0,7 procentenheter. Det är genomgående högre siffror än när samma fråga ställdes för ett år sedan. I genomsnitt prutas det 0,37 procent på den ränta som banken först erbjuder.

17 procent uppger i undersökningen att de aldrig har prutat på sin bolåneränta, medan 9 procent säger att de ska pruta snart och 8 procent att de försökt pruta men misslyckats.

"Senaste året har medvetenheten kring att pruta på bolån ökat både bland sparare och bolånebanker. Fler försöker att pruta, vilket också göra att fler misslyckas. Men det är fortfarande liten sannolikhet att misslyckas. Det stora flertalet lyckas med bravur", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Enligt undersökningen prutar 34 procent av alla medelålders svenskar. Bland unga är motsvarande siffra 26 procent. Sämst på att pruta är enligt undersökningen kvinnor. Kvinnor säger framförallt att de "inte känner sig bekväma med att pruta", medan de män som inte prutar känner att "det inte är någon idé att försöka pruta".

Enligt Claes Hemberg har prutningen blivit allt svårare.

"Lägre räntor är en orsak, men också att bankerna blivit bättre på att bemöta prutarna. Fler banker ställer krav på att sparare ska köpa andra produkter som ppm-förvaltning och pensionssparande. Detta kan lätt bli en minusaffär för spararen", säger Claes Hemberg i en kommentar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -