Tysk ordning ger avkastning i toppklass

Fondanalys I vår djupdykning bland Europafonderna har vi fastnat för Allianz Europe Equity Growth. Fonden som fokuserar på tillväxtbolag har lyckats bättre än de flesta andra.

Förra veckan redogjorde vi för Handelsbanken Europa Selektiv som en favorit bland Europafonderna i det svenska utbudet (läs analysen här). Vi sade då att vi hittat två fonder som extra bra ut. Den andra är Allianz Europe Equity Growth.

Mattias Born är en av de ansvariga förvaltarna för europeiska aktier på Allianz Global Investors i Frankfurt. Utöver Mattias Born består Europateamet av ytterligare fyra personer. Teamet förvaltar bland annat fonden Allianz Europe Equity Growth som placera.nu har fastnat för.

De senaste fem åren har den presterat ett resultat som får de flesta andra europeiska aktiefonder att blekna. Ser vi på avkastningen kalenderårsvis har den slagit både det breda Europaindexet och snittet för Europafonder varje år. De år Europaindex har fallit, 2008, 2010 och 2011 har fonden klarat sig bättre än index. Det gäller framför allt 2010 då fonden steg med drygt 17 procent, men index tappade 2 procent.

Under uppgångsåren, 2009 och 2012 gick Allianz Europe Equity Growth betydligt bättre än index. Det gällde framför allt under 2009 då fonden steg med drygt 40 procent och index steg med 22 procent. Bedriften är extra bra med tanke på att fonden tappade mindre än index under 2008, annars är det inte ovanligt att fonder som faller betydligt mer än index ett år, stiger mer under en kommande uppgång.

Summeras Allianz Europe Equity Growth avkastning de senaste tre åren uppgår den till nästan 14 procent per år. Det är nästan 10 procentenheter bättre, per år, än index vars avkastning ligger på 3,6 procent per år i genomsnitt. Sett över en längre period, rullande 36 månader sedan 2007, har också avkastningen legat över index under samtliga perioder. I snitt har fonden stigit med mer än 12 procentenheter mer än index per år.

I ett riskperspektiv är detta också ovanligt, för Allianz Europe Equity Growth uppvisar en risk som endast är lite högre än index under samma period, 12,3 procent jämfört med 11,8 procent för index. Sett över en längre period, rullande 36 månader sedan 2007, har också risken mot index fallit.

Det är alltså inte för inte som vi har fastnat för Allianz Europe Equity Growth.

I likhet med Handelsbanken Europa Selektiv förvaltar Mattias Born sin fond utan att snegla på hur index ser ut. Portföljen är dock inte lika koncentrerad utan antalet innehav uppgår till cirka 60 bolag.

Det tyska mjukvaruföretaget, SAP, är portföljens viktigaste och utgör nästan 5 procent av kapitalet. Dryckesbolaget Carlsberg utgör den näst största vikten, cirka 4 procent, följd av lyxbolaget, Richemont som bland annat äger Cartier.

"Vi fokuserar på bolag där vi ser tillväxt och förbättrade vinster, men värderingarna ska också vara attraktiva. Idag investerar vi i många bolag som står sig bra oavsett vad som händer i Europa, bolag med en stor andel försäljning och intjäning i, till exempel tillväxtmarknaderna", säger Mattias Born på telefon från flygplatsen i Leipzig.

Den senaste rapporten visar att fonden inte har några investeringar i varken nyttobolag eller telekommunikation. Sektorerna utgör cirka 8 procent av index. Undervikten i energibolag är också stor. Fonden har 2,5 procent i sektorn mot 8,5 för index.

Fondens största övervikt ligger inom it och industri där fonden har 14 procent av sina tillgångar placerade, jämfört med 4 procent för index respektive 22,5 procent jämfört med 11 procent för index.

Hur portföljen kommer vara fördelad i framtiden vet vi inte. Det är det som skärskiljer aktivt förvaltade fonder från passivt förvaltade indexfonder.

Placera.nu sätter dock stor tillit till Mattias Born och hans kollegor och vi tror att de kommer fortsätta att leverera högst konkurrenskraftig avkastning i framtiden. Förvaltningsavgiften på 1,5 procent per år är också konkurrenskraftig och vår rekommendation är köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Allianz Europe Equity Growth A EUR Köp 1 450,64 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -