Glöm inte rut i fjällen

Mer i plånboken Glöm inte att undersöka om du kan få rut-avdrag för slutstädningen när du hyr fjällstuga. Skatteverket tillåter det, men det är inte alla skidanläggningar som hjälper.

Samtidigt som många svenskar drömmer om att fly mörker och kyla för att bege sig mot varmare breddgrader, läs mer här, är sanningen den att de flesta ändå hamnar i fjällen.

”Nyårsfirande i fjällen har alltid varit stort medan intresset för att fira jul i fjällen har ökat. Min känsla är att man flyr julstressen men inte själva julen, hos oss kan man koppla av och umgås och på så sätt istället hinna njuta av julen”, säger Linda Wasell på Skistar.

Och hos Skistar
har bokningarna  i år ökat jämfört med föregående år.

”Bokningsläget för
jul och nyårsperioden är mycket bra, något bättre än föregående år. Även i år är kalendern gynnsam för de som vill ta ledigt över jul och nyår då få semesterdagar ger lång sammanhängande ledighet”, säger Linda Wasell.

En fjällsemester är en trevlig, men för många också dyr semester, däremot finns det ett knep för att dra ned på kostnaderna.

Få känner till är att det sedan säsongen 2010/2011 finns möjlighet att få rutavdrag för slutstädningen när man hyr stuga. Det innebär att städningen blir hälften så dyr.

”Vi hjälper till med rutavdraget när våra gäster bokar slutstädning av stugan, det är uppskattat och utnyttjas av allt fler. Men eftersom det innebär lite administratativt arbete tar vi ut 150 kronor för hjälpen. Det enda gästen behöver göra är att skicka in en blankett som vi tillhandahåller”, säger Joacim Johansson, vd på Idre Fjäll. 

Men trots administrationsavgiften är det fördelaktigt att använda rutavdraget.

”Beroende storlek på hus varierar städkostnaden men för ett standardhus med 6 bäddar kostar det 1 410 kronor”, säger Joacim Johansson.

Men var noggrann med att kolla upp vad som gäller för att ha rätt till avdraget och hos vilka. Skistar, som kontrollerar hälften av marknaden, erbjuder inte möjligheten.

”Vi kan tyvärr inte hjälpa till då man inte kan boka städ med rutavdrag hos oss. Det hänger samman med hur våra kontrakt med stugägarna är uppbyggda samt hanteringen hos Skatteverket”, förklarar Linda Wasell.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -